Αρχική

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Κλοπιδογρέλη


Η κλοπιδογρέλη είναι ένα αντιαιμοπεταλιακός παράγοντας. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων κι έτσι τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
Μικρά κύτταρα στο αίμα που ονομάζονται αιμοπετάλια προκαλούν την πήξη του αίματος. Όταν ένα αιμοπετάλιο εντοπίσει μια  κατεστραμμένη περιοχή ενός αιμοφόρου αγγείου, παράγει μια χημική ουσία που προσελκύει άλλα αιμοπετάλια και τα κάνει να κολλήσουν μαζί για να σχηματίσουν έναν θρόμβο αίματος.
Η κλοπιδογρέλη μειώνει την ικανότητα των αιμοπεταλίων να συσσωρεύονται και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.
Η κλοπιδογρέλη  χρησιμοποιείται σε:
•        καρδιακή προσβολή
•        εγκεφαλικό επεισόδιο ή  παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο
•        οξύ στεφανιαίο σύνδρομο  ή ασταθή στηθάγχη
•        στεφανιαία stent
Η κλοπιδογρέλη και  η ασπιρίνη
Μερικές φορές, μπορεί να δοθεί χαμηλή δόση ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης μαζί. Λαμβανόμενα μαζί, είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά υπάρχει ένας υψηλότερος κίνδυνος αιμορραγίας, συνήθως στο έντερο. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Το βασικό ερώτημα για το γιατρό σας είναι εάν τα οφέλη υπερκαλύπτουν το επιπλέον κίνδυνο.
Η συνδυασμένη θεραπεία θα πρέπει, συνήθως, να λαμβάνεται για όχι περισσότερο από εννέα έως 12 μήνες.
Πριν την χορήγηση κλοπιδογρέλης
Εάν έχετε προβλήματα υγείας, όπως πεπτικό έλκος ή αιμορραγική διαταραχή δεν θα πρέπει να λαμβάνετε κλοπιδογρέλη.
Η κλοπιδογρέλη  δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 16 ετών, εκτός εάν συμφωνεί  ο γιατρός. Επίσης, δεν συνιστάται αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την κλοπιδογρέλη με προσοχή αν έχετε ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα ή διατρέχετε κίνδυνο αιμορραγίας.
Παρενέργειες
Παρά το γεγονός ότι σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες, η κλοπιδογρέλη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων δυσπεψίας και ναυτίας.
Η κλοπιδογρέλη μπορεί, επίσης, να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Να διαβάζετε πάντα το ενημερωτικό φυλλάδιο που συνοδεύει τη συσκευασία του φαρμάκου σας για να ελέγξετε ότι είναι ασφαλές να τα παίρνετε με την κλοπιδογρέλη. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας ή το γιατρό σας.
Εάν ξεχάσετε να πάρετε τη δόση κλοπιδογρέλης, πάρτε αυτή τη δόση αμέσως μόλις το θυμηθείτε και κατόπιν συνεχίστε να παίρνετε την τη κλοπιδογρέλη κανονικά. Ωστόσο, εάν είναι σχεδόν ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψετε τη χαμένη δόση και συνεχίστε το κανονικό δοσολογικό σχήμα. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε μια χαμένη.
Εάν πρέπει να πάρετε δύο δόσεις πιο κοντά από το κανονικό, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών.
Βιβλιογραφία
nhs.uk


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου