Αρχική

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Άτεκνο


Το άτεκνο ή βασιλομύκητας ή στειροβότανο, είναι ένα σπάνιο και δυσεύρετο βότανο που βρίσκει κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.
Μαζεύεται από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, βρίσκεται σε δυτικό ή ανήλιαγο μέρος και ευδοκιμεί σε ζερβό παραποτάμιο ή παραθαλάσσιο έδαφος.
Χρησιμοποιούταν παλιά ως μέσο αντισύλληψηςΌποια γυναίκα το έπινε (ή ακόμη και αν το μύριζε) δεν έκανε παιδιά για περίπου 7 χρόνιαΑν το έτρωγαν ζώα σε περίοδο εγκυμοσύνης ήταν σίγουρο ότι θα απέβαλαν αμέσως. Επίσης, παλιά το χρησιμοποιούσαν για ανίατες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Θεωρείται ακόμη και σήμερα άριστο φάρμακο για ορισμένες μορφές όγκων, ενώ έχει ακουστεί ότι συμβάλει στη σταθεροποίηση του καρκίνου και στη διακοπή των μεταστάσεων.  
Ένας τρόπος χρήσης του ήταν ο ασθενής να εισπνεύσει ατμό κατά τη διάρκεια του βρασίματός του. Τα μικρά παιδιά και όσοι επιθυμούσαν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον δεν θα έπρεπε να είναι παρόντες στην όλη διαδικασία.
Το άτεκνο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται προληπτικά και όταν ο ασθενής έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένα λευκά αιμοσφαίρια
Κάποιοι, επίσης, λένε ότι θέλει πολύ προσοχή, αφού είναι ιδιαίτερα τοξικό και έχει σοβαρές ηπατικές παρενέργειες, όταν συγχορηγείται με άλλα φάρμακα.
Αρκετοί το συντηρούν στην κατάψυξη ή μέσα σε αγνό ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου