Αρχική

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ομαλό αιμαγγείωμα


To ομαλό αιμαγγείωμα, ICD-10 Q82.5, είναι μια αγγειακή ανωμαλία που οφείλεται στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων του δέρματος που συνοδεύεται από έναν κοκκινωπό ή μοβ αποχρωματισμό του δέρματος. Το χρώμα του, μοιάζει με εκείνη του κρασιού Porto. Είναι αγγειακή δυσπλασία, δηλαδή αρτηριοφλεβική δυσμορφία.
Το ομαλό αιμαγγείωμα παρουσιάζεται εκ γενετής  και παραμένει σε όλη τη ζωή. Η περιοχή του δέρματος που επηρεάζεται αυξάνεται κατ 'αναλογία με τη γενική ανάπτυξη. 
Εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και οπουδήποτε στο σώμα.Το ομαλό αιμαγγείωμα  μπορεί να είναι μέρος ενός συνδρόμου, όπως στο Sturge-Weber σύνδρομο ή το σύνδρομο Klippel-Trenaunay-Weber (ανωμαλία σχηματισμού αιμοφόρων ακι λεμφικών αγγείων).
Αίτια
Το ομαλό αγγείωμα φαίνεται να προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο GNAQ.
Διάγνωση
Ένας γιατρός μπορεί να  το διαγνώσει βασιζόμενος  αποκλειστικά στο ιστορικό και την εμφάνισή του. 
Σε ασυνήθεις περιπτώσεις, μια βιοψία δέρματος μπορεί να χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. 
Ανάλογα με τη θέση του σημαδιού και άλλα συνοδά συμπτώματα, ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει να κάνετε  μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και της ενδοκράνιας πίεσης.
Μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου μπορεί να γίνει (κάτω από αναισθησία) στα βρέφη που έχουν αιμαγγείωμα αυτό στην περιοχή της κεφαλής. Αυτό γίνεται για έλεγχο ύπαρξης συνδρόμου Sturge-Weber (νευροδερματικό σύνδρομο με αιμαγγείωμα προσώπου και λεπτών μηνίγγων στην περιοχή νεύρωσης του τριδύμου, μη κληρονομικής αιτιολογίας)
Αν το αιμαγγείωμα είναι μέσα στο στόμα, ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει το εσωτερικό του λαιμού ενός νεογέννητου μωρού για να δει αν υπάρχουν τυχόν μεταβολές.


Θεραπεία
  • Έχουν δοκιμασθεί παρά πολλές θεραπείες όπως κρυοχειρουργική, χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, και τατουάζ. 
  • Τα αιμαγγειώματα μπορούν, επίσης, να καλυφθούν με καλλυντικά. 
  • Τo λέιζερ είναι ο μόνος τρόπος να καταστρέψει τα δερματικά τριχοειδή χωρίς σημαντική βλάβη στο υπερκείμενο δέρμα.  Ένα λέιζερ με κίτρινο φως είναι η πιο επιτυχημένη θεραπεία σε βρέφη και μικρά παιδιά. Συνήθως μια βλάβη απαιτεί 4 θεραπείες με λέιζερ, ενώ τα σκοτεινότερα από αυτά χρειάζονται 7 ή και περισσότερες. Ωστόσο, η πλήρης εξαφάνιση είναι σπάνια. Σε περίπου 20% των περιπτώσεων, μπορεί να μην υπάρχει βελτίωση. Οι βλάβες στο πρόσωπο ανταποκρίνονται καλύτερα από εκείνες που βρίσκονται στον κορμό ή τα άκρα. Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να γίνει σε διάστημα 6 εβδομάδων. Συνιστάται να εκτελείται κάτω από αναισθησία (15 λεπτά) για τα μικρά παιδιά. Η θεραπεία καλό είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα 7 έτη. Μετά τη θεραπεία με λέιζερ το δέρμα είναι γεμάτο με μαύρα σημάδια, στο μέγεθος ενός στυλό. Τα μαύρα σημάδια θα εξαφανιστούν μέσα σε 1-3 εβδομάδες. Η υπό θεραπεία περιοχή μπορεί να είναι επώδυνη και οιδηματώδης για μια-δυο μέρες.
  • Το YAG λέιζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των οζιδίων που μπορεί να αναπτυχθούν σε μερικούς. Η χρήση του λέιζερ YAG δεν συνιστάται για τα βρέφη, καθώς μπορεί να αφήσει σημάδια.
emedi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου