Αρχική

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας


Τι ισχύει πραγματικά για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας;
-Οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. 
Παράγουν το ίδιο φως καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως λειτουργούν σαν σόμπες. Παράγουν κυρίως θερμότητα και δευτερευόντως φως, όπως ακριβώς και ένα θερμαντικό σώμα με αντιστάσεις. Έτσι, οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας καταναλώνουν 4 - 5 φορές λιγότερη ενέργεια.
-Οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας διαρκούν περισσότερο. 
Έχουν διάρκεια ζωής από 6.500 ώρες έως και 10.000 ώρες σε σχέση με μια απλή λάμπα πυρακτώσεως που αντέχει περίπου 1.000 ώρες.
-Όλοι οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας δεν είναι το ίδιο. 
Στην αγορά, υπάρχουν πλέον πολλών ειδών λάμπες χαμηλής κατανάλωσης που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη φωτισμού εκτός από τα σποτ. Καλύτερα να προτιμάτε τις επώνυμες λάμπες γιατί έχουν καλύτερη τεχνολογία και άρα καλύτερη απόδοση. Επίσης, επειδή υπάρχει συχνά ένα πρόβλημα στην απόδοση των χρωμάτων με τις λάμπες χαμηλής ενέργειας, πρέπει να κοιτάτε πάνω στις συσκευασίες το δείκτη χρωματικής απόδοσης του λαμπτήρα.
-Οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας τελικά κοστίζουν λιγότερο.
Κοστίζουν περισσότερο όταν τις αγοράζετε και λιγότερο όταν τις χρησιμοποιείτε. Επειδή μετατρέπουν σε φως το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας μπορείτε να χρησιμοποιείτε λάμπες χαμηλότερης ισχύος. Μια λάμπα 20 W χαμηλής κατανάλωσης δίνει φως αντίστοιχο με μια λάμπα πυρακτώσεως 100 W. Έτσι έχετε οικονομία τόσο από τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης όσο και από τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Ένας κοινός λαμπτήρας 100 W κοστίζει 0,01 ευρώ όταν λειτουργεί μία ώρα, ενώ ένα λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης 0,002 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ. Αν υπολογίσετε ότι στο σπίτι σας έχετε 8 λαμπτήρες, οι οποίοι λειτουργούν 3 ώρες ο καθένας ημερησίως, το χρόνο οι λάμπες του σπιτιού σας καίνε 8.640 ώρες συνολικά και σας κοστίζουν 86 ευρώ αν είναι πυρακτώσεως και 17 ευρώ αν είναι χαμηλής κατανάλωσης.
-Οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.
Είναι αλήθεια ότι περιέχουν υδράργυρο, ελάχιστο όμως σε σχέση με ένα θερμόμετρο, περίπου όσο και η μύτη ενός στυλό. Η ποσότητα του υδραργύρου που περιέχεται σε μια λάμπα είναι περίπου 2 mg και βέβαια δεν σπάνε κάθε μέρα οι λάμπες υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ακουμπήσετε με γυμνά χέρια τον υδράργυρο, έτσι ώστε να είσαστε σίγουροι ότι από κάποια αμυχή δεν θα εισέλθει στον οργανισμό σας, ενώ δεν πρέπει να μαζέψετε τα γυαλιά με ηλεκτρική σκούπα. Επίσης, καλό είναι να απομακρύνετε τα μικρά παιδιά, που έτσι κι αλλιώς ισχύει όταν έχουν σπάσει γυαλιά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μαζέψετε τα σπασμένα με ένα βρεγμένο πανί και για περισσότερη ασφάλεια να αερίσετε για ένα τέταρτο της ώρας. Κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε περιέχει τοξικά στοιχεία.
-Τα οφέλη από τους λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας.
Αρκεί να σκεφτείτε ότι με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων βοηθάτε ώστε κάθε νοικοκυριό να εκπέμπει περίπου 800 κιλά διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο, άρα βοηθάτεε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια. Άλλωστε, όταν παράγετε ενέργεια από άνθρακα όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, στην ατμόσφαιρα εκλύονται πολλά τοξικά στοιχεία, ένα από τα οποία είναι επίσης ο υδράργυρος που στη συνέχεια «φτάνει» σε εσάς. Έχει υπολογιστεί ότι αν αντικαθιστούσατε όλες τις λάμπες με εκείνες χαμηλής ενέργειας θα χρειαζόσασταν ένα εργοστάσιο που παράγει ενέργεια από λιγνίτη λιγότερο από τα 25 που διαθέτετε.
-Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης πρέπει οπωσδήποτε να ανακυκλώνονται.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτοί οι λαμπτήρες να μην καταλήγουν στο περιβάλλον, γιατί αν καθένας από αυτούς περιέχει ελάχιστη ποσότητα υδραργύρου, όλοι μαζί πεταμένοι ανεξέλεγκτα στις χωματερές μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν απειλή για το περιβάλλον. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης κάνουν καλό, εφόσον λειτουργήσει η ανακύκλωση.
-Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης είναι ασφαλείς για την υγεία μας.
Εκπέμπουν όπως άλλωστε και οι λαμπτήρες πυρακτώσεως ελάχιστη ακτινοβολία UV, υπεριώδη ακτινοβολία σαν αυτή του ήλιου που μαυρίζει. Ωστόσο, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσετε μπρούντζινο χρώμα και σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύετε από αυτή την ποσότητα ακτινοβολίας. Αν μείνετε σε χώρο που υπάρχει τέτοια λάμπα για ένα οκτάωρο είναι σαν να έχετε εκτεθεί μόλις ένα λεπτό στον ήλιο. Ασφαλώς, επίσης, αν ο λαμπτήρας σπάσει δεν τίθεται θέμα υπεριώδους ακτινοβολίας, εφόσον δεν υπάρχει καθόλου ακτινοβολία.
Βιβλιογραφία
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καθηγητής Ενεργειακού Σχεδιασμού κ. Αρης Τσαγκρασούλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου