Αρχική

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά


Οι οξείες γαστρεντερίτιδες ICD-10 A02.0, A08, A09, J10.8, J11.8, K52, συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά, το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσουν και τους ενήλικες.
Μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, να συνοδεύονται από έμετους και διάρροιες και το σίγουρο είναι ένα, ότι θα χαλάσουν τις διακοπές σας.
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια κοινή λοίμωξη του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια (ρευστά κόπρανα), εμετό, ή και τα δύο
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της γαστρεντερίτιδας είναι ένας ιός, τα βακτήρια και η τροφική δηλητηρίαση.
Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι ελαφράς ή βαριάς μορφής.
Ελαφρά γαστρεντερίτιδα είναι αυτή που εμφανίζεται με 1-5 εμετούς και 3-6 διαρροϊκές κενώσεις, που μπορεί να συνοδεύονται κατά διαστήματα από ήπιους πόνους στην κοιλιά και χαμηλό έως καθόλου πυρετό.
Βαριά γαστρεντερίτιδα, είναι εκείνη που εμφανίζεται με ακατάσχετους εμετούς και απανωτές διάρροιες, που ενδέχεται να περιέχουν αίμα, και πολλές φορές υψηλό πυρετό.
Το κύριο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η αφυδάτωση, που προέρχεται από την αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών και τον υψηλό πυρετό.
Συμπτώματα και σημεία που δείχνουν αφυδάτωση ή που μας ανησυχούν είναι η στεγνή γλώσσα και η ξηροστομία, το ξηρό δέρμα, η μειωμένη κινητικότητα και η ατονία και η βλέννα ή το αίμα στα κόπρανα, τα εμβυθισμένα μάτια, ο λήθαργος (νύστα), τα κρύα χέρια και τα πόδια, το παιδί ουρεί λίγο ή καθόλου (οι πάνες είναι ξηρές ή πιο λίγες από τέσσερις υγρές πάνες την ημέρα).
Τα παιδιά παρουσιάζουν, σε σχέση με τους ενήλικες, αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αφυδάτωσης και μάλιστα όσο μικρότερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Περισσότερο κινδυνεύουν από αφυδάτωση τα νεογέννητα και τα βρέφη.


Αντιμετώπιση γαστρεντερίτιδας στα παιδιά
  • Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να δοθεί τίποτε από το στόμα στο παιδί που κάνει εμέτους για τουλάχιστον 3-4 ώρες από τον τελευταίο εμετό, ούτε και νερό.
  • Μετά την πάροδο των 3-4 ωρών από τον τελευταίο εμετό αρχίζει η σταδιακή σίτιση του παιδιού με το κουταλάκι και όχι με το φλιτζάνι ή το μπιμπερό. Χορηγείται στο παιδί ένα κουταλάκι νερό ή καλύτερα ηλεκτρολυτικό διάλυμα (almora) κάθε πέντε λεπτά ή διαφανή υγρά, όπως  χυμός φρούτων χωρίς γλυκαντικά αραιωμένος με νερό (ένα φλιτζάνι χυμός, τέσσερα φλιτζάνια νερό), διαλυμένη λεμονάδα (ένα φλιτζάνι λεμονάδα σε τέσσερα φλιτζάνια νερό), σακχαρούχα ποτά αραιωμένα με νερό με την προσθήκη οκτώ ποτηριών νερού σε μισό φλιτζάνι ζαχαρούχου ποτού. 
  • Να αποφύγετε να  δώσετε στα παιδιά ανθρακούχα ποτά ή χυμό φρούτων που δεν είναι αραιωμένος, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.
  • Να χρησιμοποιείτε βρασμένο νερό που κρύωσε για να αραιώνετε τα ποτά για τα βρέφη ηλικίας κάτω από εννέα μήνες.
  • Σε περίπτωση αφυδάτωσης το παιδί διψάει. Το 80% των παιδιών που θα τους δοθεί ενυδάτωση από το στόμα με τον τρόπο αυτό θα ξεπεράσουν το πρόβλημα. Όταν το παιδί σταματήσει να νιώθει δίψα το πρόβλημα της αφυδάτωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος έχει ξεπεραστεί.
  • Σε περίπτωση υψηλού πυρετού τοποθετείται αντιπυρετικό υπόθετο.
  • Μετά από 12-24 ώρες χορήγησης του ηλεκτρολυτικού διαλύματος επιχειρείται σίτιση και με άλλες τροφές. Στην αρχή το παιδί θα πρέπει να τρώει φρυγανιές, ζελέ ή ρύζι.  Για το παιδί που οι διαρροϊκές κενώσεις δεν είναι περισσότερες από μία έως τρεις μέσα στο πρώτο 24ωρο, μετά τις 12 πρώτες ώρες από την έναρξη της νόσου, η επανασίτιση μπορεί να επιταχυνθεί στην συνηθισμένη του διατροφή μετά από 24 ώρες. Αντίθετα ένα παιδί με διάρροια για 2-5 ημέρες και μέτρια αφυδάτωση, θα μπει στην κανονική του διατροφή μετά από 2 έως 3 ημέρες.
  • Τα αντιβιοτικά και άλλα «αντιδιαρροϊκά» φάρμακα, ως θεραπευτικό μέσο δεν επηρεάζουν την πορεία των εμετών ή της διάρροιας στις περισσότερες περιπτώσεις της οξείας γαστρεντερίτιδας και για το λόγο αυτό δεν συνιστώνται.


Η διακοπή της εξάπλωσης της γαστρεντερίτιδας

• Βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας πλένετε καλά τα χέρια με ζεστό σαπουνόνερο όταν αλλάζετε πάνες, καθαρίζετε τον εμετό, χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
• Σκουπίστε τα πράγματα που μπορεί να τα μοιράζονται τα παιδιά μεταξύ τους, όπως τα βιβλία και τα παιχνίδια.
• Φυλάξτε το παιδί σας μακριά από άλλα παιδιά, ενόσω είναι αδιάθετο, μέχρι να περάσουν 24 ώρες από το τελευταίο εμετό και διάρροια.
• Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μοιράζονται τρόφιμα ή ποτά ή να χρησιμοποιούν τα ίδια μαχαιροπίρουνα.
emedi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου