Αρχική

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Πρόχειρο φαγητό και κατάθλιψη


Ισπανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως όσοι άνθρωποι καταναλώνουν συχνότερα πρόχειρο φαγητό, έχουν υψηλότερο κίνδυνο (κατά 51%) να πάθουν κατάθλιψη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λας Πάλμας Ντε Γκραν Κανάρια και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, δημοσίευσαν μια έκθεση στο περιοδικό Public Health Nutrition, η οποία αναφέρει πως η κατανάλωση ετοίμων τροφών (κέικ, κρουασάν, ντόνατς κτλ) καθώς και το γρήγορο φαγητό (χάμπουργκερ, χοτ ντογκ, πίτσα κτλ) συνδέονται με αύξηση 51% της συχνότητας εμφάνισης κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσους τρώνε ελάχιστα, ή δεν τρώνε κανένα από τα συγκεκριμένα τρόφιμα.
Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την μελέτη διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος της κατάθλιψης θα μπορούσε να είχε μειωθεί εάν οι εθελοντές κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες ετοίμων φαγητών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το γρήγορο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Η μελέτη διαπίστωσε, πως όσοι τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες ετοίμων φαγητών είναι σωματικά αδρανείς και γενικά εμφανίζουν κακές διατροφικές συνήθειες. Συνήθως τα άτομα αυτά καταναλώνουν λιγότερα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, επίσης καπνίζουν ή εργάζονται περισσότερο από 45 ώρες την εβδομάδα.
Η αύξηση της κατάθλιψης, πιθανότατα, οφείλεται εν μέρει στη μεταβολή της διατροφής και στην κατανάλωση λιπών κακής ποιότητας που έχουν αντικαταστήσει ευεργετικές λιπαρές ουσίες, όπως πολυακόρεστα λίπη, στους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια και τα ψάρια, με τα λιπαρά του κρέατος, βουτύρου και άλλων προϊόντων, όπως τα γλυκίσματα μαζικής παραγωγής και το φαστ φουντ.
Η κατάθλιψη στα παιδιά και στους ενήλικες επεκτείνεται με ανησυχητικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται παγκοσμίως το χρόνο περισσότερο 120 εκατ. άνθρωποι. Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά, που είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά, γιατί λειτουργούν μόνο για να καλύψουν την υποκείμενη αιτία της ασθένειας.
Οι ερευνητές συνιστούν για την αποφυγή της κατάθλιψης μια διατροφή που να περιλαμβάνει φυσικές τροφές με πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και την κατανάλωση ελαιολάδου.
Βιβλιογραφία
blogs.laweekly.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου