Αρχική

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Πώς ένα τσιπ ανιχνεύει τον καρκίνο


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος
Πρώιμη ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων
Ο καρκίνος του μαστού ή του παγκρέατος, μεταστάσεις, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα οστά, τους πνεύμονες,  το ήπαρ ή τον εγκέφαλο.
Τα καρκινικά κύτταρα που εξαπλώνονται από τον πρωτογενή όγκο μπορεί να βρεθούν στο αίμα του ασθενούς.
Αυτά τα καρκινικά κύτταρα, ονομάζονται κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα (CTCs). Η ικανότητα να εντοπίζονται και να αναλύονται τα καρκινικά κύτταρα CTCs μπορεί  να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν και να θεραπεύουν τον καρκίνο. Βοηθάει επίσης τους επιστήμονες να καταλάβουν  πώς ο καρκίνος εξαπλώνεται.
Οι τεχνολογίες που είναι σήμερα διαθέσιμες για την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων CTCs έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν για αυτά τα κύτταρα και να πάρουν αποφάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου.
Μία μέθοδος είναι η ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων με μοριακή ανάλυση, που γίνεται από το κέντρο μοριακών αναλύσεων του Δρ. Νικολόπουλου Σωτήρη και στην Ελλάδα.
Άλλη μέθοδος έχει αναπτυχθεί από την Dream Team, που αποτελείται από γιατρούς, βιομηχανικούς και μοριακούς  βιολόγους. Η Dream Team, έχει αναπτύξει μία νέα και ριζικά διαφορετική προσέγγιση για τον εντοπισμό και την απομόνωση των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων CTCs. Έχουν δημιουργήσει ένα τσιπ CTC, που έχει το μέγεθος μιας επαγγελματικής κάρτας και έχει 100 φορές μεγαλύτερη ευαισθησία από τις υπάρχουσες τεχνολογίες.
Το τσιπ περιέχει 78.000 μικροσκοπικές στήλες και είναι επικαλυμμένο με υλικό ικανό να δεσμεύει τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα CTCs, ενώ επιτρέπει φυσιολογικά κύτταρα του αίματος να ρέουν μέσω αυτού του υλικού, ανεμπόδιστα. Η ομάδα του Dream ελπίζει ότι το τσιπ θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση καρκίνου πρώιμα, γρήγορα και μη επεμβατικά για να  καθορίσει εάν ένας ασθενής με καρκίνο έχει μεταστατική νόσο ή να εκτιμηθεί κατά πόσο ο όγκος του ασθενούς ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή. Και οι δύο χρήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να λαμβάνουν αποφάσεις για τη θεραπεία που μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου μετά τη διάγνωση του καρκίνου.
Η τεχνολογία της CTC-Chip κάρτας την κάνει πιο ευαίσθητη, πιο αξιόπιστη  και πιο  αποτελεσματική. Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εργασιών τους σχετικά με το τσιπ, αποδεικνύοντας τα πολλά οφέλη τους  σε κλινικές μελέτες: έγκαιρη διάγνωση με προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του όγκου στη θεραπεία (την τοπική ανάπτυξη του όγκου και την εξάπλωση των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων  CTCs από την πρωτοπαθή εστία.  Το CTC-chip έχει, ήδη, αποδειχθεί αποτελεσματικό στην παρακολούθηση συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και την πρόβλεψη της ανταπόκρισής του σε στοχευμένα φάρμακα. Οι νεώτερες μελέτες θα περιλαμβάνουν μια ποικιλία καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παγκρέατος, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Βιβλιογραφία
standup2cancer.org
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ



2 σχόλια:

  1. Μπορείτε να με πληροφορήσετε για το κόστος μιας εξέτασης για ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων με μοριακή ανάλυση?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή