Αρχική

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Gallae turcicae


Gallae turcicae - Τούρκικα χολικά μήλα
Τα χολόμηλα ή τούρκικα χολικά μήλα ή Gallae turcicae παράγονται από την εναπόθεση αυγών που κάνει η χολόσφηκα με το τσίμπημά της στον κάλυκα των νέων φύλλων της χολοβελανιδιάς. 
Έτσι, αντί των νέων βλαστών δημιουργούνται μετά από αυτό στρογγυλά εξογκώματα, μέσα στα οποία αναπτύσσονται τα μικρά της χολόσφηκας.
Τα χολόμηλα είναι παθολογικοί σχηματισμοί.
Η χρήση τους στην βιολογική ογκολογία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Από φαρμακολογικής άποψης στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ισχυρή δράση τους εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε τανίνες (40-60%).
Στον άνθρωπο οι τανίνες προσφέρουν αντίσταση στις λοιμώξεις. Αυξάνουν την συνοχή των ιστών, έχουν αντιδιαρροϊκές ιδιότητες και αιμοστατικές. 
Εξωτερικά χρησιμοποιούνται στα εγκαύματα, στην προστασία των τραυμάτων αλλά και στην μείωση των φλεγμονών και των λοιμώξεων του κόλπου, του ματιού, του στόματος, του τραχήλου της μήτρας του ορθού κ.α
Γενικά, λοιπόν, ασκούν μια στυπτική δράση και σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στις βλεννογόνους μεμβράνες και το δέρμα.
Άλλα βότανα, όπως, η Αχιλλέα (Achillea millefolium) και η Καψέλα (Capsella bursa pastoris) έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε τανίνες. 

emedi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου