Αρχική

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

L-αργινίνη, το θαυματουργό αμινοξύ


Η L-αργινίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ.
Η αργινίνη είναι ημιαπαραίτητο αμινοξύ και δεν μπορεί να συντεθεί στα παιδιά.
Αμινοξέα ονομάζονται τα καρβονικά οξέα που περιέχουν μία τουλάχιστον αμινομάδα. Δεκαεννέα (19) από αυτά και ένα (1) αμινοξύ (η προλίνη) χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των περισσότερων πρωτεΐνών των ζωντανών οργανισμών στη Γη. Αυτά ονομάζονται πρωτεϊνικά αμινοξέα.
Στον άνθρωπο, οκτώ από τα είκοσι αμινοξέα που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση πρωτεϊνών δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή, για το λόγο αυτό καλούνται απαραίτητα ή βασικά αμινοξέα. 
Τέσσερα από τα είκοσι είναι ημιαπαραίτητα, αφού δεν μπορούν να συντεθούν στα παιδιά. 
Τα υπόλοιπα 8 συντίθενται μέσω των μεταβολικών μονοπατιών.
Πολλά αμινοξέα δημιουργούνται (συντίθενται) από άλλα αμινοξέα με μια διαδικασία που λέγεται τρανσαμίνωση (transamination), αν και οι περισσότεροι οργανισμοί λαμβάνουν τα βασικά αμινοξέα (essential amino acids) με την τροφή.
Η L-αργινίνη είναι ο βασικός προάγγελος του νιτρικού οξέος, ενός βιοχημικού μορίου, που είναι υπεύθυνο για την ηρεμία των αιμοφόρων αγγείων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η αργινίνη είναι, όμως, απαραίτητη και για την κυτταρική διαίρεση, την επούλωση των πληγών, την απομάκρυνση της αμμωνίας από το σώμα, την ανοσολογική λειτουργία και την απελευθέρωση των ορμονών.
Για να δείχνει, αλλά, και να είναι υγιές ένα σώμα, πρέπει να συνθέτει την αργινίνη που χρειάζεται στο ήπαρ και τους νεφρούς ή να την προσλαμβάνει με την τροφή.
Τα οφέλη που αποδίδονται στην ύπαρξη της L-αργινίνης είναι πάρα πολλά:
-Αποτελεί πρόδρομο για τη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ).
-Διεγείρει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης.
-Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
-Μειώνει το χρόνο επούλωσης των τραυματισμών (ιδίως των οστών).
-Επισπεύδει το χρόνο επιδιόρθωσης των κατεστραμμένων ιστών.
-Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου.
-Αυξάνει τη μυϊκή μάζα.
-Μειώνει τον λιπώδη ιστό του σώματος.
-Συμβάλλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
-Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
-Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας βελτιώνοντας την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος.
-Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.
Διατροφικές πηγές της αργινίνης
Ζωικές πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. τυρί, γάλα, γιαούρτι), βοδινό κρέας, χοιρινό κρέας, πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο και γαλοπούλα), άγρια θηράματα (π.χ. φασιανός, ορτύκια), θαλασσινά (π.χ. αστακός, σολομός, γαρίδες, σαλιγκάρια, τόνος).
Φυτικές πηγές: φύτρο σιταριού και αλεύρι, φαγόπυρο, πλιγούρι βρώμης, ξηροί καρποί (καρύδα, πεκάν, κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φουντούκια, φιστίκια), σπόροι (κολοκύθας, σουσαμιού, ηλίανθου), ρεβίθια, σόγια.
Γιατί είναι απαραίτητη η L-αργινίνη
Οι δράσεις της αργινίνης είναι πολλαπλές. 
  • Λόγω του σημαντικού ρόλου της στην ουρία, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού απομακρύνοντας την τοξική αμμωνία. 
  • Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διέγερση της υπόφυσης που απελευθερώνει την αυξητική ορμόνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών. 
  • Η παρουσία της βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία του θύμου αδένα, αλλά και τη γρήγορη επούλωση των πληγών. 
  • Η αργινίνη αυξάνει φυσικά τη ροή του αίματος στο πέος και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας στύση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ποσότητα και κινητικότητα του σπέρματος.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Απλός Έρπης
Τα συμπληρώματα L-αργινίνης δεν συνιστώνται σε άτομα που έχουν την τάση να υποφέρουν από απλό έρπητα (επιχείλιος έρπης), καθώς αυτό το αμινοξύ μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται επιπλέον να μειώνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε L-αργινίνη, όπως η σοκολάτα, το γάλα, το κρέας, το τυρί, τα καρύδια, το ποπκόρν και ο αρακάς.

emedi.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου