Αρχική

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Nόσος Buerger


Η νόσος Buerger (Bürger), ICD-10 I73.1 ή αποφρακτική θρομβαγγειίτιδα, είναι μορφή αγγειίτιδας. 
Η ονομασία της περιγράφει το κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αγγειακή φλεγμονή με θρομβωτικές αποφράξεις τμημάτων των μικρού και μεσαίου μεγέθους αρτηριών και φλεβών, συνήθως στο περιφερικό μέρος των κάτω μελών, αλλά μερικές φορές και των άνω μελών.
Διαφέρει από την περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, επειδή δεν προκαλείται από συσσώρευση αθηρωματικών πλακών που στενεύει την αρτηρία, αλλά από φλεγμονή του αρτηριακού τοιχώματος μαζί με τη δημιουργία θρόμβων μέσα στην αρτηρία.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα γενικά οφείλονται στην ισχαιμία, δηλαδή, τη μειωμένη ροή αίματος προς το μέλος. Συνήθως περιλαμβάνουν πόνο των ποδιών ή δακτύλων κατά την ηρεμία με κάψιμο και μούδιασμα, επώδυνα άτονα έλκη (πληγές) ή γάγγραινα. Σπανιότερα υπάρχει διαλείπουσα χωλότητα που εντοπίζεται χαμηλά στο πόδι μάλλον παρά στην κνήμη.
Αίτια
Οφείλεται στη βαριά χρήση καπνού και η εξέλιξή της εξαρτάται από το εάν εξακολουθήσει η χρήση καπνού. Συμβαίνει τυπικά, αλλά όχι αποκλειστικά, σε άνδρες.
Θεραπεία
Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης της νόσου Buerger είναι η πλήρης αποχή από την χρήση καπνού. Ακόμη και το κάπνισμα 1-2 σιγαρέτων την ημέρα, το μάσημα καπνού ή η χρήση υποκαταστάτων νικοτίνης μπορεί να διατηρήσει τη νόσο σε ενεργό μορφή.
Στους ασθενείς που καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα είναι απίθανη η εμφάνιση νέων βλαβών και γάγγραινας που θα απαιτήσει ακρωτηριασμό.
Δεν έχει αποδειχθεί το όφελος από τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή, ενώ η ενδοφλέβια αγωγή με Iloprost, ίσως έχει κάποιες ενδείξεις. Πιο πειστική είναι η αξία της χρήσης αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου, όπως η Ασπιρίνη.
emedi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου