Αρχική

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Οδηγίες για το PET/CT για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ  ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ PET/CT  (Ποζιτρονική/ Υπολογιστική Τομογραφία)
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας και τη σωστή εκτέλεση της εξέτασης παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά και να ακολουθήσετε  τις εξής οδηγίες:
1.      Θα πρέπει να είστε απολύτως νηστικός/ή έξι ( 6) ώρες πριν από την εξέταση και να έχετε πιει αρκετό νερό και να ουρείτε κανονικά. Το προηγούμενο βράδυ καλό είναι να μην έχετε καταναλώσει τρόφιμα με ζάχαρη ή μέλι. Δεν επιτρέπεται η λήψη ροφημάτων  όπως γάλα, καφέ κλπ.
2.      α) Εάν είστε διαβητικός πρέπει το σάκχαρό σας να είναι ρυθμισμένο και να μην υπερβαίνει τα 150mg/dl.
         β) Αν λαμβάνετε αγωγή με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά δισκία, οι ιατροί του τμήματος θα σας δώσουν οδηγίες για τη σωστή προετοιμασία σας.
3.      Την ημέρα της εξέτασης δεν πρέπει να μασάτε τσίχλα, δεν πρέπει να υποβληθείτε σε σωματική άσκηση ή να κουραστείτε και πρέπει να είστε ζεστά ντυμένοι αν είναι χειμώνας.
4.      Μία (1) ώρα πριν από το ραντεβού σας θα πρέπει να πάρετε ένα ήπιο αγχολυτικό  (όπως πχ.ένα δισκίο Lexotanil του 1.5 mg), το οποίο θα σας χορηγηθεί από τον Θεράποντα Ιατρό σας ή από το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, όταν θα κλείσετε το ραντεβού σας. Αυτό θα βοηθήσει τους μυς σας να είναι χαλαροί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεστε από κάποιον την ημέρα της εξέτασης. Δεν πρέπει να συνοδεύεστε από εγκύους.
5.      Την ημέρα της εξέτασης θα  πρέπει να προσκομίσετε την ιστολογική διάγνωση της πάθησής σας και πρόσφατη αξονική ή μαγνητική τομογραφία με τη γνωμάτευσή τους, εάν έχουν πραγματοποιηθεί.
6.      Η συνολική διάρκεια της παραμονής σας είναι το πολύ τρεις (3) ώρες. Με την προσέλευσή σας η Νοσηλεύτρια του Τμήματος θα σας μετρήσει το σάκχαρο αίματος. Εάν υπερβαίνει το 150mg/dl  η εξέταση θα πρέπει να ματαιωθεί. Στη συνέχεια, αφού αφαιρέσετε τα ρούχα σας, θα σας δώσει να φορέσετε φόρμα του Νοσοκομείου και θα  περάσει ένα μικρό φλεβοκαθετήρα σε φλέβα σας. Ο Ιατρός θα συμπληρώσει το ιστορικό σας και κατόπιν θα σας χορηγήσει το φάρμακο της εξέτασης. Μετά θα πρέπει να μείνετε για 50 περίπου λεπτά χαλαρός,  ήρεμος και μόνος ή μόνη  σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο. Αμέσως μετά θα σας ζητηθεί να πάτε στην τουαλέτα και θα οδηγηθείτε στο χώρο της εξέτασης. Οι Τομογραφίες διαρκούν περίπου 30 λεπτά.
7.      Η απάντηση της εξέτασης θα σας δοθεί  σε δύο εργάσιμες ημέρες μετά την εξέταση σας.
Πηγή
evaggelismos-hosp.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου