Αρχική

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Σύνδρομο των ανήσυχων των γεννητικών οργάνων


Η επίμονη διαταραχή της διέγερσης των γεννητικών οργάνων ή Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD) ή Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) ή Restless Genital Syndrome (ReGS or RGS) ή σύνδρομο της επίμονης σεξουαλικής διέγερσης ή σύνδρομο των ανήσυχων των γεννητικών οργάνων  οδηγεί σε μια αυθόρμητη, επίμονη και ανεξέλεγκτη διέγερση των γεννητικών οργάνων των γυναικών, με ή χωρίς οργασμό ή υπεραιμία των γεννητικών οργάνων που δεν σχετίζεται με τα συναισθήματα της σεξουαλικής επιθυμίας.
Η νόσος αυτή τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά από τον Δρ Sandra Leiblum το 2001 και μόλις πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως ξεχωριστό σύνδρομο στην ιατρική βιβλιογραφία. Μερικοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο σύνδρομο επίμονης σεξουαλικής διέγερσης και άλλοι θεωρούν ότι το σύνδρομο του πριαπισμού στους άνδρες είναι η ίδια διαταραχή. 
Ο πριαπισμός είναι μια αναγνωρισμένη ιατρική πάθηση (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών IV), ενώ η PSAS δεν είναι. Δεν έχει σχέση με την υπερσεξουαλικότητα, γνωστή ως νυμφομανία. Η υπερσεξουαλικότητα και η νυμφομανία, δεν αναγνωρίζονται επίσης ως ιατρικές καταστάσεις από το DSM-IV.
Η Επίμονη διαταραχή της διέγερσης των γεννητικών οργάνων είναι πολύ σπάνια και οι πάσχοντες μπορεί να νιώθουν  ντροπή ή αμηχανία.
Η φυσική διέγερση που προκαλείται από αυτό το σύνδρομο μπορεί να είναι πολύ έντονη και να επιμένει για μεγάλες περιόδους, ημέρες ή εβδομάδες. Ο οργασμός μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση μερικές φορές, αλλά μέσα σε λίγες ώρες τα συμπτώματα επιστρέφουν. Η επιστροφή των συμπτωμάτων είναι αιφνίδια και απρόβλεπτη. Η μη ανακούφιση των συμπτωμάτων οδηγεί συχνά σε κύματα από αυθόρμητους οργασμούς στις γυναίκες και εκσπερμάτιση στους άντρες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά, να επηρεάζουν την συγκέντρωση και την κοινωνικότητα. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η οδήγηση σε ένα αυτοκίνητο ή στο τρένο, οι δονήσεις από τα κινητά τηλέφωνα, ακόμα και η ούρηση ή η αφόδευση μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο αφόρητα προκαλώντας ταλαιπωρία και πόνο.
Μια ολλανδική μελέτη έχει συνδέσει την ασθένεια PSAS με το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
Δεν είναι γνωστή η αιτία για την επίμονη διαταραχή της διέγερσης των γεννητικών οργάνων. Οι ιατροί πιστεύουν ότι προκαλείται από μια ανωμαλία στα αισθητήρια νεύρα και η διαταραχή έχει την τάση να προσβάλλει γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή εκείνες που έχουν υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία.
Ορισμένα φάρμακα, όπως η τραζοδόνη μπορούν  να προκαλέσουν πριαπισμό ως παρενέργεια και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να φέρει ανακούφιση. Επιπλέον, η κατάσταση μπορεί μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί  μετά τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών SSRIs. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο προκλήθηκε από πυελική αρτηριακή-φλεβική δυσπλασία στο πέος ή την κλειτορίδα και η χειρουργική θεραπεία είναι αποτελεσματική σε αυτή την περίπτωση.
Στις άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να μειωθούν με τη χρήση των αντικαταθλιπτικών, αντιανδρογόνων και αναισθητικών.
Ψυχοθεραπεία με γνωστική αναπλαισίωση της διέγερσης ως μία υγιή απόκριση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί.
Πιο πρόσφατα, τα συμπτώματα της πάθησης επίσης σχετίστηκαν με την πίεση των νεύρων του αιδοίου. Το περιφερικό block των νεύρων βοηθάει στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία για την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της χειρουργικής παρέμβασης.
Σε μια πρόσφατη υπόθεση, ανακούφιση των συμπτωμάτων σημειώθηκε από τη θεραπεία με βαρενικλίνη, μια θεραπεία για την εξάρτηση από τη νικοτίνη.
Υπάρχει μαρτυρία γυναίκας που πάσχει από την ασθένεια και δημοσιεύθηκε στη Sun. Η Zara Richardson λέει...
''Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν πως ζω μονίμως σε μία έκσταση, αλλά υποφέρω από ένα σπάνιο επίμονο σεξουαλικό σύνδρομο που ονομάζεται (PSAS). Δεν έχω τον έλεγχο της ζωής μου. Το πιο απλό πράγμα μπορεί να με φέρει σε οργασμό. Είτε όταν ανεβαίνω σκάλες, όταν δονείται στην τσέπη μου το τηλέφωνο, ακόμα και όταν με ακουμπήσει κάποιος με το καροτσάκι του μέσα στο σούπερ μάρκετ.''
Όπως εξηγεί καθημερινά ξυπνάει και κοιμάται με αυτό το πρόβλημα...''
Βιβλιογραφία
1.         Leiblum, Sandra; Nathan, Sharon. "Persistent Sexual Arousal Syndrome in Women". Quadrant HealthCom Inc
2.         Leiblum, S.R. & Nathan, S.G. (July 1, 2001). "Persistent Sexual Arousal Syndrome: A Newly Discovered Pattern of Female Sexuality". Journal of Sex & Marital Therapy 27 (4): 365–380.
3.         Goldstein, Irwin (1 March 2004). "Persistent Sexual Arousal Syndrome". Boston University Medical Campus Institute for Sexual Medicine.
4.         Thompson, Michelle (2008-07-15). "PSAS Persistent Sexual Arousal Syndrome – One Big Climax". mymultiplesclerosis.co.uk.
5.         Waldinger (2008-12-17). "Persistent Imminent Orgasms in Women are Associated with Restless Legs". Science Daily (ScienceDaily LLC).
6.         Goldmeier D, Leiblum SR. Persistent genital arousal in women - a new syndrome entity Int J STD & AIDS 2006; 17:215-6.
7.         Joanna B. Korda, MD et al. (2009-02-18). "Persistent Genital Arousal Disorder: A Case Report in a Woman with Lifelong PGAD Where Serendipitous Administration of Varenicline Tartrate Resulted in Symptomatic Improvement". Journal of Sexual Medicine 6 (5): 1479–1486.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου