Αρχική

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τα κρεατάκια


Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) που βρίσκονται ψηλά στο στόμα, πίσω από τη μύτη και την οροφή του στόματος, μπορεί να μολυνθούν. 
Η υπερτροφία και η φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων, ονομάζεται αδενοειδίτιδα, ICD-10 J35.2 και μπορεί να είναι επώδυνη και να κάνει την αναπνοή δύσκολη.
Τι είναι Αδενοειδείς εκβλαστήσεις;
Αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι μια μάζα ιστού που, μαζί με τις αμυγδαλές, βοηθάει στην διατήρηση της υγείας με την παγίδευση των επιβλαβών μικροβίων που περνούν από τη μύτη ή το στόμα. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις παράγουν αντισώματα, επίσης, για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Σε αντίθεση με τις αμυγδαλές, οι οποίες φαίνονται μέσα από το άνοιγμα του στόματος οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις δεν φαίνονται. Ένας γιατρός πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα μικρό καθρέφτη ή ειδικό όργανο με ένα φως για να δει τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Μερικές φορές οι ακτίνες Χ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απεικόνισή τους.
Ενώ οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ατόμου, καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις γίνονται λιγότερο σημαντικές, επειδή το σώμα  είναι σε θέση να καταπολεμά τις λοιμώξεις και με άλλους τρόπους. Στην πραγματικότητα, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις συχνά μικραίνουν γύρω στην ηλικία των 5 ή 6 ετών και σχεδόν εξαφανίζονται στην εφηβεία.


Τι είναι η αδενοειδίτιδα;
Ακόμα κι αν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βοηθούν στο  φιλτράρισμα των μικροβίων  από το σώμα, μερικές φορές μολύνονται από τα βακτήρια. Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει φλεγμονή και οίδημα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αδενοειδίτιδα. Πιο συχνά εμφανίζονται σε παιδιά, αλλά μερικές φορές  μπορεί να επηρεάσει και τους ενήλικες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αδενοειδίτιδας;
Τα συμπτώματα της αδενοειδίτιδας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το τι προκαλεί τη λοίμωξη, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
•        πονόλαιμο
•        βουλωμένη μύτη
•        πρησμένους αδένες στο λαιμό
•        πόνο στο αυτί και άλλα προβλήματα αυτιών
Άλλα συμπτώματα της αδενοειδίτιδας που σχετίζονται με τη ρινική συμφόρηση περιλαμβάνουν:
•        αναπνοή από το στόμα
•        ένρινη ομιλία
•        δυσκολία στον ύπνο
•        ροχαλητό ή  άπνοια ύπνου (μια κατάσταση που σταματάει η αναπνοή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του ύπνου
Πώς αντιμετωπίζεται η αδενοειδίτιδα;
•        Η αδενοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
•        Ωστόσο, εάν το παιδί  έχει πολύ συχνές λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων των αυτιών και των κόλπων ή απειλητική απόφραξη της αναπνευστικής οδού και τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
•        Ο γιατρός του παιδιού μπορεί επίσης να συστήσει και ταυτόχρονη αμυγδαλεκτομή.
Μαζί με τον γιατρό μπορείτε να συζητήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης και να καθορίσει εάν είναι απαραίτητο να γίνει, γιατί όπως αναφέρθηκε πριν, τόσο οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις όσο και οι αμυγδαλές είναι απαραίτητες για την υγεία του παιδιού.
Βιβλιογραφία
webmd.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου