Αρχική

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Κοκαΐνη


Σε όλο τον κόσμο, η κοκαΐνη έχει γίνει ένα δημοφιλές ψυχαγωγικό ναρκωτικό, σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Η κοκαΐνη (benzoylmethylecgonine) είναι ένα κρυσταλλικό αλκαλοειδές τροπανίου που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. 
Είναι διεγερτικό, κατασταλτικό της όρεξης, και τοπικό αναισθητικό. 
Βιολογικά, η κοκαΐνη δρα ως αναστολέας επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης και  ως αναστολέας επαναπρόσληψης ντοπαμίνης.  Είναι εθιστικό, λόγω της επίδρασής της στο μεσομεταιχμιακό μονοπάτι ανταμοιβής. 
Σε αντίθεση με τα περισσότερα μόρια, η κοκαΐνη έχει υδρόφιλη και λιπόφιλη αποτελεσματικότητα. Αυτό έχει σα συνέπεια να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πολύ καλύτερα από άλλες ψυχοδραστικές χημικές ουσίες. 
Η κοκαΐνη είναι ένα διεγερτικό που κάποιος μπορεί να καπνίσει, να εισπνεύσει ή να το πάρει με ένεση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κυκλοφορεί μια εναλλακτική μορφή κοκαΐνης, γνωστή ως "κρακ" κοκαΐνης.
Η κοκαΐνη προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας στον χρήστη. Επίσης, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.  Οι χρήστες κοκαΐνης αναφέρουν ότι αισθάνονται ενεργητικοί και δραστήριοι κατά τη χρήση του φαρμάκου.
Έχει υπολογιστεί ότι 1,2 γραμμάρια κοκαΐνης, όταν ληφθούν από το στόμα, ή 750-800 χιλιοστόγραμμα όταν ληφθούν ενδοφλεβίως ή με εισπνοή, μπορεί να επιφέρουν το θάνατο. Η ποσότητα της κοκαΐνης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, βεβαίως είναι άγνωστη. Σε πολλές περιπτώσεις πολύ μικρότερες δόσεις έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο.
Από τα συχνότερα συμπτώματα της υπερδοσολογίας είναι η ανησυχία, το άγχος και η καχυποψία. Συχνά, ένας χρήστης που έχει κάνει υπερδοσολογία έχει παρανοϊκές ψευδαισθήσεις και νομίζει ότι παρακολουθείται.  Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν πυρετό, ταχυπαλμία, ταραχή, επιληπτικές κρίσεις και μπορεί γρήγορα το άτομο να υποστεί καρδιακή προσβολή.
Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάχρησης κοκαΐνης σε ένα νεαρό άτομο με καρδιαγγειακή νόσο ή αιφνίδιο θάνατο, ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση.  
Το  έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι η πιο συχνή αιτία αιφνιδίου θανάτου από χρήση της κοκαΐνης. Η καρδιακή υπερτροφία, η αποφρακτική νόσος των μικρών αγγείων και η πρόωρη στεφανιαία αθηρωμάτωση, με ή χωρίς θρόμβωση, είναι οι κύριες δομικές ανωμαλίες που οδηγούν σε  ισχαιμία του μυοκαρδίου και καρδιακή ανακοπή.
Οι αιτίες του αιφνίδιου θανάτου που συνδέονται με την κοκαΐνη είναι τα καρδιαγγειακά συμβάματα στο 62%, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε 14%, παραλήρημα σε 14% και διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος και μεταβολισμού σε 5% το καθένα, αντίστοιχα.
Συνδυάζοντας την κοκαΐνη με την ηρωίνη μπορεί να επηρεαστεί πολύ το αναπνευστικό σύστημα και να προκληθεί άπνοια. Η ταυτόχρονη χρήση καπνού, αλκοόλ, μπορεί να επιδεινώσει τα γεγονότα. 
Σε μια μεγάλη έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλα τα θύματα ήταν άνδρες ηλικίας 21 έως 45 ετών, το 81% κάπνιζαν, ενώ το 76% έκαναν κατάχρηση αλκοόλ. Μελέτες που διεξήχθησαν  κατά τη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού έδειξαν  ότι το ταυτόχρονο κάπνισμα επιδεινώνει σημαντικά τις επιβλαβείς επιδράσεις της κοκαΐνης στην παροχή οξυγόνου του μυοκαρδίου.
Η κοκαΐνη και το αλκοόλ είναι ένας άλλος συνδυασμός  που πρέπει να αποφεύγεται , δεδομένου ότι παράγεται μια πολύ τοξική ουσία που ονομάζεται cocaethylene και κυκλοφορεί στο αίμα και προκαλεί αυξημένη καταστολή του μυοκαρδίου, στεφανιαία αρτηριακή μειωμένη ροή του αίματος, αρρυθμία και αιφνίδιο θάνατο. Η αιθανόλη, επίσης, αυξάνει την ευφορία της κοκαΐνης και ελαχιστοποιεί τη δυσφορία. 
Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι μερικά φάρμακα, για παράδειγμα, οι βήτα αναστολείς-μπορεί να επιδεινώσουν τις αρνητικές συνέπειες της κοκαΐνης. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι  οι περισσότεροι αιφνίδιοι θάνατοι συμβαίνουν σε άνδρες, σε αναλογία επτά προς ένα, γιατί  οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση κοκαΐνης. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες επηρεάζονται λιγότερο από την κοκαΐνη.
Ένας εξαρτημένος της κοκαΐνης συνεχίζει να χρησιμοποιεί το φάρμακο για να έχει ενεργητικότητα. 
Η κοκαΐνη είναι μια ουσία που ελέγχεται στα ούρα και στο  αίμα του χρήστη για περίπου 72 ώρες μετά τη χρήση, για τους περιστασιακούς χρήστες. 
Για τους συχνούς χρήστες, το φάρμακο παραμένει στο σώμα συνεχώς. Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν  ψευδώς θετικά αποτελέσματα. 
Σε ορισμένα μέρη, η κοκαΐνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως τοπικό αναισθητικό, για παράδειγμα, όταν τα παιδιά χρειάζονται ράμματα. Αυτό το φάρμακο μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει σοβαρή αιμορραγία της μύτης που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες μορφές θεραπείας.
Τα αποξηραμένα φύλλα κόκας  χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός ροφήματος που ονομάζεται  «τσάι κόκας» και προωθείται από τις κυβερνήσεις χωρών όπως το Περού και τη Βολιβία για χρόνια, ως ένα ποτό με θεραπευτικές δυνάμεις . 
Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και της Αυστραλίας η επεξεργασία κοκαΐνης επιτρέπεται για ιατρική χρήση μόνο.
Οι Κοκαϊνομανείς μπορεί να αναπτύξουν  και χρόνιες επιπλοκές όπως χρόνια ρινική καταρροή, να έχουν μειωμένη οσφρητική ικανότητα και ικανότητα γεύσης και να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Οι χρήστες κοκαΐνης, επίσης, είναι σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο και γάγγραινα  από τη μειωμένη ροή αίματος. 
Η  κοκαΐνη είναι μια πολύ επικίνδυνη ουσία, με επιπτώσεις σε πολλά όργανα του σώματος, αλλά κυρίως στην καρδιά.
Βιβλιογραφία
Joaquin Lucena, Mario Blanco, Carmen Jurado, Antonio Rico, Manuel Salguero, Rafael Vazquez, Gaetano Thiene, Cristina Basso, Cocaine-related sudden deathCocaine-related sudden death: a prospective investigation in south-west Spain, Oxford Journals Medicine, European Heart Journal, Volume 31, Issue 3, Pp. 318-329.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου