Αρχική

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Χαρακτηριστικά καρκινικού κυττάρου



Γενικά στον καρκίνο δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο θάνατο και την αναπαραγωγή.
Τα φυσιολογικά κύτταρα έχουν μικρό αριθμό αθάνατων κυττάρων.
Τα Germ cells αναπαράγονται μόνα τους μέσω μείωσης.
Τα Stem cells έχουν περιορισμένο αριθμό αναπαραγωγής.
Τα Μερικώς διαφοροποιημένα κύτταρα έχουν μικρή ικανότητα αναπαραγωγής και τελικά διαφοροποιούνται και δεν αναπαράγονται.
Υπάρχουν πλήρως ώριμα κύτταρα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν.
Η διαφοροποίηση, δηλαδή είναι αντίστροφη της αθανασίας π.χ. οι ινοβλάστες μπορούν να διαφοροποιηθούν 50 φορές.
-Η προέλευση κλώνου είναι από ένα ανώμαλο κύτταρο ή από πολλούς κλώνους σε ένα ελαττωματικό πεδίο από κάποιο καρκινογόνο ή από κληρονομικότητα.
-Τα καρκινικά κύτταρα είναι αθάνατα. Αιτία είναι η συνεχής διαίρεση των τελομερών που είναι η άκρη των χρωμοσωμάτων, τα οποία κανονικά κονταίνουν με την διαφοροποίηση των κυττάρων. Η δράση της τελομεράσης στα καρκινικά κύτταρα διατηρείται κι έτσι διατηρείται σταθερό και το μέγεθος των τελομερών.
-Στα καρκινικά κύτταρα υπάρχει γενετική αστάθεια. Συμβαίνουν βλάβες επιδιόρθωσης του DNA και μη επιδιόρθωση κι έτσι φτιάχνονται κύτταρα που δεν ανταποκρίνονται στους μηχανισμούς πολλαπλασιασμού και μπορούν να επιβιώσουν σε ξένο περιβάλλον ως μεταστατικά κύτταρα
-Στα καρκινικά κύτταρα υπάρχει απώλεια της αναστολής από επαφή. Τα φυσιολογικά κύτταρα για να διαιρεθούν πρέπει να έρθουν σε επαφή με στερεό υλικό και να προσκολληθούν και όταν κάνουν μία στρώση σταματούν να πολλαπλασιάζονται ακόμη κι αν υπάρχει τροφή και αυξητικοί παράγοντες. Τα καρκινικά κύτταρα αυξάνουν ανεξάρτητα από το μέσο προσκόλλησης κι εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται και μετά τη δημιουργία του στρώματος, ανεξάρτητα από τους αυξητικούς παράγοντες και τα τροφικά στοιχεία.
-Η μετάσταση παρατηρείται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, λόγω ανωμαλίας στις πρωτεΐνες και τα ένζυμα προσκόλλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου