Αρχική

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Δερματικά παιδικά αιμαγγειώματα


Η προπρανολόλη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι τα κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία των δερματικών παιδικών αιμαγγειωμάτων, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.
Η προπρανολόλη συσχετίστηκε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό, τι τα στεροειδή, μετά είτε από συστηματική ή τοπική χορήγηση. Τα κορτικοστεροειδή συσχετίστηκαν, επίσης, με διπλάσιο ποσοστό αρνητικών επιπτώσεων, σε σύγκριση με την προπρανολόλη.
Το βρεφικό αιμαγγείωμα, ICD-10 D18.0, είναι το  πιο συχνό καλόηθες αγγειακό νεόπλασμα της παιδικής ηλικίας, που εμφανίζεται σε 1,0% έως 2,5% των λευκών βρεφών, ειδικά στα κορίτσια.
Η πρώιμη παρέμβαση ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις: απόφραξη του οπτικού πεδίου, αναπνευστική απόφραξη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή αιμορραγία και σοβαρή παραμόρφωση.
Τα κορτικοστεροειδή θεωρούνται θεραπεία πρώτης γραμμής, αλλά πρόσφατα, ο β αποκλειστής  προπρανολόλη έχει δειχθεί να είναι αποτελεσματικός. Η προπρανολόλη έχει 3 διαφορετικούς μοριακούς μηχανισμούς δράσης: στην πρώιμη φάση, αγγειοσυστολή. Στην ενδιάμεση φάση αναστολή της αγγειογένεσης. Και στην καθυστερημένη φάση,  επαγωγή της απόπτωσης. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι πολύ διαφορετικοί από των κορτικοστεροειδών, τα οποία έχουν, κυρίως, αντιφλεγμονώδη δράση. 
Είναι πιθανό ότι η βέλτιστη προσέγγιση μπορεί να είναι ο συνδυασμός αυτών των 2 φαρμάκων και αυτό μελετάται.
Η μετα-ανάλυση 
Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των κορτικοστεροειδών και της προπρανολόλης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική επανεξέταση των εκθέσεων που δημοσιεύτηκαν από το 1946 έως τον Μάρτιο του 2012. Μελετήθηκαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες, η διάρκεια της θεραπείας, και τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας των δερματικών αιμαγγειωμάτων. 
Στις μελέτες η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη δόση των κορτικοστεροειδών ήταν 2 έως 3 mg/kg ημερησίως, και η τυπική διάρκεια της θεραπείας ήταν 4 έως 12 εβδομάδες. Το συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας, με τη χορήγηση κορτικοστερεοειδών, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ήταν 69,1% (P <.0001).
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη δόση προπρανολόλης ήταν 1 mg/kg την ημέρα, και η διάρκεια της θεραπείας και κυμαινόταν από 4 εβδομάδες έως 12 μήνες. Η αποτελεσματικότητα στους ασθενείς που έλαβαν προπρανολόλη, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ήταν 97,3% (P <.0001).
Προφίλ Παρενεργειών
Οι πιο κοινές παρενέργειες των κορτικοστεροειδών, παρατηρήθηκαν σε 475 (17,6%) ασθενείς, με επίδραση στην ανάπτυξη (6%), σεληνοειδές προσωπείο (5%), οστεοπόρωση (2%), μυκητίαση (2%), και υπέρταση (2% ).
Οι πιο συχνές παρενέργειες της προπρανολόλης, παρατηρήθηκαν σε 77 (9,6%) ασθενείς και ήταν υπνηλία (2%), κρύα άκρα (2%), διάρροια (2%), γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (2%), και κόπωση (1%).
Η προπρανολόλη φάνηκε  να είναι ανώτερη ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τα δερματικά αιμαγγειώματα.
Ορισμένοι χειρουργοί δεν έχουν πειστεί
Η θεραπεία με προπρανολόλη έχει αυξηθεί, αλλά ορισμένοι χειρουργοί εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, όσον αφορά την ανησυχία τους για τις άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με προπρανολόλη πρέπει να ελεγχθούν πριν για τυχόν για καρδιακά προβλήματα. 
Οι νέες μελέτες, πάντως, θα είναι πιο αξιόπιστες, αφού θα συγκρίνουν το αποτέλεσμα στη θεραπεία, με τη χρήση Doppler υπερηχογραφήματος, για έλεγχο της υποχώρησης της νόσου.
Βιβλιογραφία
American Society of Plastic Surgeons (ASPS) Annual Meeting. Presented October 27, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου