Αρχική

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Όχι στα χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας σε υπερήλικες


Χειρουργείο σε υπερήλικες
Όχι στα χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας σε υπερήλικες.
Η περίοδος λίγο πριν το τέλος της ζωής των ανθρώπων είναι ιερή.
Το μέγεθος και η έκταση της εντατικής θεραπευτικής φροντίδας στην περίοδο πριν από το τέλος της ζωής των υπερήλικων, με χειρουργικές επεμβάσεις μέσης ή μεγάλης βαρύτητας, πρέπει να προβληματίσει κάποιους.
Πολλά ηλικιωμένα άτομα υποβάλλονται σε χειρουργείο τον χρόνο πριν από το θάνατό τους, καταστρέφοντάς τους την ποιότητα ζωής τους. Οι περισσότεροι από τους υπερήλικες χειρουργημένους πεθαίνουν κατάκοιτοι στο κρεβάτι από επιπλοκές από το χειρουργείο με φρικτούς πόνους, χωρίς να μπορούν να χαρούν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονά τους.
Θέλει σύνεση στις αποφάσεις όσων παρέχουν υγειονομική περίθαλψη και χειρουργεία σε υπέργηρα άτομα.
Οι συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι:
•             Η χολοκυστεκτομή σε παθήσεις της χοληδόχου κύστεως.
•             Η κολεκτομή που εκτελείται, κυρίως, σε περιπτώσεις εκκολπωμάτωσης, με ύπαρξη ή μη εντερορραγίας, περιπτώσεις κακοήθειας ή συχνά αγγειοδυσπλασίας ή λόγω εντερικής ισχαιμίας από θρόμβωση ή εμβολή των μεσεντερίων αγγείων.
•             Η λύση συμφύσεων είναι η τρίτη κατά σειρά συχνότερη χειρουργική επέμβαση στους ηλικιωμένους. Η ύπαρξη συμφύσεων σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εντερικής απόφραξης, με συχνότερο τον ειλεό του λεπτού εντέρου που αντιπροσωπεύει τη συχνότερη των παθήσεων του εντέρου στην τρίτη ηλικία.
•             Η αποκατάσταση κηλών, κύρια επιπλοκή των οποίων είναι η εντερική απόφραξη.
•             Η σκωληκοειδεκτομή που είναι η  εξοχήν επέμβαση της νεότερης ηλικίας, σε ένα ποσοστό 5-10% γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών.
•             Ακολουθούν επεμβάσεις στο μαστό, στο θυρεοειδή και τους παραθυρεοειδείς αδένες, με σκοπό την αφαίρεση όγκων, στον οισοφάγο όπως και τον στόμαχο για έλκη (από λήψη αντιφλεγμονωδών)  ή νεοπλασίες, και παθήσεων του ήπατος και του παγκρέατος.
•             Πολύ συχνά στην Τρίτη ηλικία είναι και τα κατάγματα ισχίου (υποκεφαλικά και διατροχαντήρια).
Πολύ συχνά υπάρχουν δυσκολίες τόσο πριν το χειρουργείο, όσο και κατά την μετεγχειρητική περίοδο, από συνοδές παθήσεις, συχνές στην Τρίτη ηλικία, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονικό εμφύσημα, υπέρταση ή φάρμακα, όπως αντιπηκτική αγωγή.
Αν είστε στην τρίτη ηλικία και απαιτείται να χειρουργηθείτε σκεφτείτε αν είναι απαραίτητο, αν θα προσθέσει στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα ζωής σας. 
Επίσης, διαλέξτε τον καλύτερο χειρουργό που κάνει την πιο ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.
Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (μικρότερος χρόνος νοσηλείας, λιγότερη απώλεια αίματος και καρδιοαναπνευστική επιβάρυνση).
Τα τελευταία χρόνια, με την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της σύγχρονης Ιατρικής τεχνολογίας, έγινε δυνατή η θεραπευτική παρέμβαση σε χειρουργικές παθήσεις με ελαχιστοποίηση του εγχειρητικού τραύματος, χωρίς όμως, τον παραμικρό συμβιβασμό ως προς το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Οι πράγματι επαναστατικές αυτές μέθοδοι ονομάστηκαν «Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές».
Η καλπάζουσα εξέλιξη της Ιατρικής Τεχνολογίας και η θεαματική ανάπτυξη νέων τεχνικών ενδοσκοπικής Χειρουργικής οδήγησαν και οδηγούν σε ραγδαία επέκταση των ενδείξεων για προσπέλαση, διαγνωστική και θεραπευτική, μεγάλου αριθμού συχνών παθήσεων με την χρήση Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών.
Όχι στα χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας σε υπερήλικες.
Ακόμα και εγχειρήσεις που θεωρούνται ρουτίνας σε νεότερους ασθενείς, όπως η σκωληκοειδίτιδα, μπορεί να είναι υψηλού κινδύνου για τους υπερήλικες. Γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων που εισέρχονται στα νοσοκομεία δεν πρόκειται ποτέ να ανακτήσουν πλήρως τις φυσικές ή διανοητικές ικανότητές τους, ακόμη και όταν η ασθένεια που τους έφερε στο νοσοκομείο έχει θεραπευτεί επιτυχώς. 
Η σκωληκοειδίτιδα, η  χολοκυστίτιδα και πολλές άλλες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Ένα στεντ εισάγεται από γαστρεντερολόγο μπορεί να ανακουφίσει την απόφραξη του εντέρου.
Οι χειρουργοί, όπως και οι περισσότεροι άλλοι γιατροί, εκπαιδεύονται για να σώζουν ζωές. Η ποιότητα ζωής πρέπει να διατηρείται. Όχι στα χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας σε υπερήλικες.
Βιβλιογραφία
Turrentine FE, Wang H, Simpson VB, Jones RS, Surgical risk factors, morbidity, and mortality in elderly patients, J Am Coll Surg. 2006 Dec;203(6):865-77.
            

•             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου