Αρχική

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τα χλαμύδια υπεύθυνα για τη στεφανιαία νόσο


Οι λοιμώξεις από χλαμύδια συνδέονται με την καρδιακή νόσο. 
Τα χλαμύδια προκαλούν μια αυτοάνοση αντίδραση στον ξενιστή που, τελικά, οδηγεί σε φλεγμονή της καρδιάς.
Τα χλαμύδια είναι αιτία σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων και γυναικείας στειρότητας, και μπορεί επίσης, να προκαλέσει οφθαλμικές μολύνσεις και πνευμονία στα παιδιά.
Η σχέση μεταξύ των λοιμώξεων από χλαμύδια  και των καρδιακών παθήσεων φαίνεται να σχετίζεται με μια αυτοάνοση διαταραχή. Αυτά τα παθογόνα μεταφέρουν πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους, που είναι σχεδόν ίδιες με τις πρωτεΐνες στα κύτταρα του ξενιστή. Αυτές οι πρωτεΐνες επιτρέπουν στα παθογόνα, να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκύψει μια αυτοάνοση διαταραχή που βλάπτει τα κύτταρα του ξενιστή και συγκεκριμένα την μυοσίνη του καρδιακού μυός.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι  γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου μπορεί, επίσης, να προδιαθέτουν ορισμένους ανθρώπους για καρδιοπάθεια από χλαμύδια.
Εντούτοις, παραμένει ασαφές, αν τα χλαμύδια μπορούν να ξεκινήσουν μια αθηρωματική βλάβη,  ή απλώς αποικίζουν προϋπάρχουσες αθηρωματικές πλάκες. 
Βιβλιογραφία
Thomas Quaschning and Christoph Wanner, The role of Chlamydia in coronary heart disease—fact or fiction?, Nephrol. Dial. Transplant. (1999)14 (12): 2800-2803.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου