Αρχική

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αρθροπλαστική γόνατος


Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι φθαρμένες φορτιζόμενες επιφάνειες του γόνατος αντικαθίστανται με τεχνητά υλικά. Ο κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος του μηρού και της κνήμης αφαιρούνται και στη θέση τους τοποθετούνται μεταλλικά ενθέματα τα οποία είναι συνήθως κατασκευασμένα από ειδικά κράματα τιτανίου, κοβαλτίου ή χειρουργικού χάλυβα. Ανάμεσα στο μηριαίο και το κνημιαίο ένθεμα τοποθετείται ένα ένθεμα υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου προκειμένου να επιτευχθεί η ελάχιστη τριβή κατά την κίνηση του τεχνητού γόνατος. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί και ειδικά κεραμικά υλικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη κρίνεται και η αντικατάσταση της οπίσθιας επιφάνειας της επιγονατίδας. Η εξέλιξη των υλικών αρθροπλαστικής αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικής έρευνας δεκαετιών, με αποτέλεσμα οι σύγχρονες προθέσεις να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και να προσεγγίζουν την εμβιομηχανική του φυσιολογικού γόνατος.
Υπάρχουν δύο είδη αρθροπλαστικής γόνατος
Μερική αρθροπλαστική γόνατος
Η μερική αντικατάσταση γόνατος περιλαμβάνει αναπλήρωση μόνο του φθαρμένου μέρους του γόνατος.
Ολική αρθροπλαστική γόνατος
Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες αρθρώσεις του σώματος. Το γόνατο αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (μηρός) που περιστρέφεται πάνω στο άνω άκρο του κνημιαίου οστού (κνήμη) και την επιγονατίδα, η οποία ολισθαίνει σε μια εγκοπή στο τέλος του μηρού.
Η σταθερότητα παρέχεται από μεγάλους συνδέσμους, προσαρτημένους στο μηρό και στην κνήμη. Το γόνατο αποκτά ισχύ από τους μεγάλου μήκους μύες του μηρού.
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει αντικατάσταση του τραυματισμένου ή κατεστραμμένου μέρους του γόνατος με εμφυτεύματα. Το νέο σας γόνατο θα αποτελείται από ένα μεταλλικό εμφύτευμα στο άκρο του μηριαίου οστού, έναν μεταλλικό και πλαστικό αποστάτη στο άνω μέρος του κνημιαίου οστού και, αν χρειάζεται, ένα πλαστικό κουμπί στην επιγονατίδα.
Η χειρουργική επέμβαση
Διαρκεί συνήθως από 1 έως 2 ώρες και γενικώς η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες. Η επέμβαση διεξάγεται μέσω τομής στο μπροστινό μέρος του γονάτου, μήκους από 10 έως 23 cm. Τα ράμματα ή οι συνδετήρες μπορεί να είναι απορροφήσιμα, όμως οι μη απορροφήσιμοι τύποι πρέπει συνήθως να αφαιρούνται περίπου 2 εβδομάδες μετά από την επέμβαση.
Ο χρόνος που απαιτείται για να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών συνθηκών. Άτομα που κατοικούν σε σπίτια ενός ορόφου και διαμερίσματα ή σπίτια με μπάνια και κρεβατοκάμαρες στον κάτω όροφο επιστρέφουν σπίτι γρηγορότερα από ότι άτομα που κατοικούν σε σπίτια με πολλά σκαλιά. Άτομα που έχουν κάποιον επαγγελματία βοηθό ή μέλος της οικογένειας να τους φροντίζει ενδεχομένως να αναρρώσουν γρηγορότερα από όσους ζουν μόνοι.
Σε ποιους ασθενείς δεν έχει καλά αποτελέσματα η αρθροπλαστική;
Βιβλιογραφία
mayoclinic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου