Αρχική

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Απώλεια βάρους με την οσμή


Η όσφρηση ενός φαγητού, συνήθως, μας ανοίγει την όρεξη.
Η μυρωδιά, όμως, ορισμένων τροφίμων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην απώλεια βάρους. 
•           Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Μια νέα έρευνα από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τη χημεία των τροφίμων απέδειξε ότι ακόμα κι η μυρωδιά έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Όταν προστέθηκε σε γιαούρτι αρωματικό εκχύλισμα λαδιού, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες και είχαν καλύτερη ανταπόκριση στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος σε σύγκριση με εκείνους που δοκίμασαν απλό γιαούρτι χωρίς τα προστιθέμενα εκχυλίσματα. Είχαν, επίσης και μεγαλύτερες αυξήσεις της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον κορεσμό. Το ελαιόλαδο, έχει και πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή τα υγιεινά λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους της κοιλιάς.
•           Σκόρδο: Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Flavour το 2012, τα ισχυρά αρώματα μας κάνουν να τρώμε μικρότερες μπουκιές από το φαγητό μας. Γι’ αυτό το λόγο, ψάξτε για πικάντικα φαγητά με δυνατές γεύσεις, όπως τσίλι, σκόρδο ή κρεμμύδια ή δοκιμάστε να ρίξετε καυτερό κόκκινο πιπέρι σε μια απλή σούπα ή σε ένα φαγητό για να αποκτήσει σπιρτάδα.
•           Πράσινα μήλα και μπανάνες: Μια έρευνα του ιδρύματος Smell & Taste Treatment and Research Foundation απέδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που έχουν μυρίσει μπανάνες ή πράσινα μήλα όταν ένιωσαν πείνα έχασαν περισσότερο βάρος από όσους δεν το έκαναν. Το ίδιο συμβαίνει αν μυρίσετε βανίλια ή μέντα.
•           Μάραθος: Αυτό το τραγανό, δροσιστικό φυτό με τη γεύση της γλυκόριζας χρησιμοποιείται από παλιά από τους Ιταλούς για να καθαρίζει τον ουρανίσκο ανάμεσα στα γεύματα, αλλά σύμφωνα με το West Coast Institute of Aromatherapy είναι αποτελεσματικό, επίσης, και για να καταπολεμά την όρεξη. Όταν έρχονται οι λιγούρες, λοιπόν, καθαρίστε ένα κομματάκι μάραθο, μυρίστε το και πιείτε μαζί κι ένα μεγάλο ποτήρι κρύο νερό.
•           Γκρέιπφρουτ: Το γκρέιπφρουτ είναι το αγαπημένο φρούτο των διαιτολόγων, γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και λυκοπενίου, ενώ μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, η οποία γίνεται μεγαλύτερη αν προτού το καταναλώσετε αφιερώσετε λίγα λεπτά να το μυρίσετε. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Οσάκα στην Ιαπωνία βρήκαν ότι η έκθεση ποντικιών στο άρωμα του ελαίου από γκρέιπφρουτ για 15λεπτα διαλείμματα μείωσε την όρεξη και το βάρος τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως έχει να κάνει με το πώς η μυρωδιά αλληλεπιδρά με τα ένζυμα του ήπατος.
Βιβλιογραφία
rd.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου