Αρχική

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αδενοσυλομεθειονίνη


SAM-e - S-αδενοσυλομεθειονίνη
Η αδενοσυλομεθειονίνη αποτελεί μια ουσία που παρασκευάζεται φυσικά από το υπάρχον αμινοξύ στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι κατασκευασμένο από τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ) και μεθειονίνη.
Η SAM είναι απαραίτητη για την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση. Επίσης, εμπλέκεται στην βιοσύνθεση διαφόρων ορμονών και νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η SAM πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης, έχει εγκριθεί στη Ρωσία, την Ιταλία και τη Γερμανία. 
Πολλαπλές κλινικές δοκιμές, έχουν δείξει ότι η SAM σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, στην ηπατική νόσο  και στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Στην οστεοαρθρίτιδα καλύτερα να συνδυάζεται με ιχθυέλαια και κουρκουμίνη.
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η SAM μπορεί να έχει θεραπευτικές δυνατότητες για τη θεραπεία ασθενών με Αλτσχάιμερ κι εμποδίζει τις οξειδωτικές βλάβες και τις διανοητικές διαταραχές. Η ψυχική διάθεση βελτιώνεται με την ενίσχυση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, είτε με τη ρύθμιση της κατανομής τους ή με την επιτάχυνση της παραγωγής από τα μόρια των υποδοχέων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Το ίδιο έχει μελετηθεί και στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Το SAMe μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα. και φαίνεται ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό με τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Πρόσθετες μελέτη είναι αναγκαία για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.
Η από του στόματος χορήγηση της SAM επιτυγχάνει μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα τρεις έως πέντε ώρες μετά την κατάποση του εντεροδιαλυτού δισκίου (400-1000 mg). Ο χρόνος ημισείας ζωής είναι περίπου 100 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί  και ένας μήνα για να επιτευχθεί η πλήρης αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Το SAM απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι.
Παρενέργειες
  • Γαστρεντερικές διαταραχές, δυσπεψία και άγχος μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης SAM.  
  • Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης σε επικίνδυνα επίπεδα. Μικρές μελέτες δεν έχουν δείξει μια σταθερή επίδραση της SAM στα επίπεδα ομοκυστεΐνης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συσχετισθεί με την αρτηριοσκλήρυνση (σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών), καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, ηπατική βλάβη και, ενδεχομένως, τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου, συμπληρώματα βιταμίνης Β συχνά λαμβάνονται μαζί με το SAM. Αυτά βοηθούν στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης σε άλλα χρήσιμα συστατικά. 
  • Μια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια του SAM είναι η αϋπνία  ως εκ τούτου, το συμπλήρωμα δίνεται το πρωί. 
  • Άλλες αναφορές ήπιες παρενέργειες περιλαμβάνουν την έλλειψη όρεξης, δυσκοιλιότητα, ναυτία, ξηροστομία, εφίδρωση, άγχος και / νευρικότητα. Μερικοί χρήστες αναφέρουν αυξημένο άγχος με μόλις 50 mg/ημέρα. 
  • Όταν το SAM  δοθεί παρεντερικά προκαλεί επαγωγή της μανίας σε ασθενείς με διπολική διαταραχή. 
  • Τέλος, το SAM μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, όταν λαμβάνεται μαζί με αντιδιαβητικά φάρμακα.
Οι θεραπευτικές δόσεις της SAM κυμαίνονται από 400 mg/ημέρα και 1600 mg/ημέρα, αν και υψηλότερες δόσεις  χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Ορισμένοι γιατροί συνιστούν χαμηλότερες δόσεις, που κυμαίνονται από 50 έως 200 mg/ημέρα, για τη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης, χωρίς να προκαλούνται αρνητικές παρενέργειες.
Βιβλιογραφία
1.         Booker, SJ; Grove, TL (2010). "Mechanistic and functional versatility of radical SAM enzymes" . F1000 biology reports 2 : 52.
2.         S-Adenosyl-L-Methionine for Treatment of Depression, Osteoarthritis, and Liver Disease , Agency for Healthcare Research and Quality (Department of Health and Human Services)
3.         ""SAMe"". mayoclinic .
4.         Thompson MA, Bauer BA, Loehrer LL et al. (May 2009). "Dietary supplement S-adenosyl-L-methionine (AdoMet) effects on plasma homocysteine levels in healthy human subjects: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial" . J Altern Complement Med 15 (5): 523–9.
5.         "SAM-e & homocysteine ". www.nutraseal.com.
6.         Ray Sahelian, MD (2009-05-05). "SAM-e supplement benefits for depression and side effects by Ray Sahelian, MD, mood, liver, and arthritis, dosage 100mg, 200mg".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου