Αρχική

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Άγχος επίδοσης και στύση


Το άγχος της επίδοσης είναι η μοναδική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας σε νέους άντρες.
Το άγχος της επίδοσης συνήθως καταστρέφει την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού.
Οι άνδρες περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση ή που έχασαν την στύση τους ως μια αμήχανη στιγμή που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα τους συμβεί.
Οι σκέψεις τους πολλές...
-''Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας.''
-''΄Εγινα ρεζίλι.''
Οι γυναίκες βιώνουν την απώλεια στύσης του συντρόφου τους με τις δικές τους σκέψεις...
-''Ίσως έχει άλλη γυναίκα.''
-''Μήπως δεν του αρέσω;''
Έτσι, δημιουργούνται κατά την ερωτική συνεύρεση δυσάρεστα συναισθήματα και αρχίζει έτσι η αποφυγή σεξουαλικών επαφών ή δημιουργούνται εντάσεις στο ζευγάρι μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, με αντίκτυπο στη σχέση τους.
Αν συμβεί μία φορά, οι σκέψεις δημιουργούν έντονο φόβο τη στιγμή της σεξουαλικής επαφής. Ο φόβος εκκρίνει αδρεναλίνη σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι η καρδιά λειτουργεί γρήγορα, τα αγγεία συσπώνται και το πέος δεν μπορεί να γεμίσει με αίμα. Και τότε ακολουθούν και πάλι δυσάρεστες στιγμές, καταγράφεται στο νου ως μια δυσάρεστη εμπειρία κι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος.
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει οργανική αιτιολογία.
Παθήσεις που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία είναι η υπέρταση, η κατάθλιψη, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης, οι παθήσεις του προστάτη, τα φάρμακα και κάποιες άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις στον προστάτη, στο έντερο ή στην κύστη, όπως ορμονοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Η κατάλληλη θεραπεία
-Όταν το αίτιο είναι οργανικό και διαπιστωθεί η αιτία, γίνονται οι κατάλληλες ουροποιογεννητικές, ενδοκρινικές, αγγειακές, νευρολογικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις και αντιμετωπίζεται το οργανικό ή ψυχολογικό πρόβλημα από τον ειδικό.
-Διάφοροι μέθοδοι χαλάρωσης, ειδικά σε νέους άνδρες, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Το σώμα των ανδρών είναι κατασκευασμένο, έτσι ώστε να υπάρχει καλή σεξουαλική λειτουργία όταν το άτομο είναι ήρεμο και χαλαρό.
-Η ψυχοσεξουαλική θεραπεία, επίσης,  όταν συμπεριλαμβάνει και την σύντροφο εφαρμόζεται. Η διάρκεια θεραπείας είναι συνήθως τρίμηνη.
-Σε κάποιες περιπτώσεις, η ψυχοσεξουαλική θεραπεία συνδυάζεται με φάρμακα, τους γνωστούς αναστολείς της φωσφωδιεστεράσης. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε καθημερινή βάση,  ώστε να είναι αυθόρμητη η ερωτική τους ζωή και να μην υπάρχει ανάγκη προγραμματισμού των επαφών.
Τα αποτελέσματα, συνήθως, είναι πολύ ικανοποιητικά, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές το ζευγάρι όχι μόνο απολαμβάνει ξανά την σεξουαλική του ζωή, αλλά την απολαμβάνει περισσότερο από πριν εμφανιστεί το πρόβλημα.
Βιβλιογραφία
Performance Anxiety by Eric Maisel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου