Αρχική

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Καλογριά



Damselfish - Καλογριά (Chromis chromis)
Η καλογριά είναι ψάρι με μικρό μέγεθος, με μαύρο χρώμα και τη συνήθεια να μην τσιμπάει πετονιές.
Λέγεται καλογρίτσα ή καστανάκι.
Συναντιέται σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νερά.
Είναι μικρό μαύρο ψάρι που ζει κοντά σε βράχους και λιμάνια και έχει σώμα συμπιεσμένο από τα πλευρά και στόμα μικρό. Η ράχη του είναι στολισμένη με ένα ψηλό πτερύγιο, που στηρίζεται σε αγκαθωτές ακτίνες και ακολουθείται από ένα πιο χαμηλό και μικρό τριγωνικό πτερύγιο. Τα στηθαία και κοιλιακά πτερύγια, έχουν και αυτά αγκαθωτές ακτίνες. Όταν γεννιούνται έχουν ένα φανταστικό χρώμα θαλασσί βελούδο.
Είναι ψάρι παράκτιο που ζει κοπαδιαστά. Σχηματίζει μικρές, συμπαθητικές ομάδες, σε βυθούς με βραχάκια ή ακόμα και αμμώδεις, σε βάθη που ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή του έτους, τριγυρίζοντας ήρεμα, όλο περιέργεια. Είναι η αναπόσπαστη παρέα του κολυμβητή που χαζεύει το βυθό και ακολουθεί με φιλικές διαθέσεις κυριολεκτικά «κατά πόδας». Ζει αδιαμαρτύρητα έστω και σε ενυδρείο.
Oι καλόγριες ζουν σε κοπάδια και μπορούν να πιαστούν, σε μεγάλο αριθμό, με την καθετή και για δόλωμα μπορούμε να έχουμε είτε σωλήνες είτε σκουλήκια arenicola.
Αυτό το ψάρι φτάνει τους 18 πόντους μήκος και το βάρος των 150 γραμμαρίων.
Το κρέας της δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμο.
Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η κόκκινη καλογρίτσα, με επιστημονικό όνομα holo centrum rubrum, την οποία συναντάμε σε μεγαλύτερο βάθος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου