Αρχική

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Τα δόντια μπορούν να αναγεννηθούν


Οι αλιγάτορες μπορούν να βγάλουν νέα δόντια, οπότε γιατί να μην μπορούν και οι άνθρωποι;
Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την αναγέννηση των οργάνων με την ελπίδα εφαρμογής της στον άνθρωπο.
Οι αλιγάτορες διαθέτουν 80 δόντια κατά μέσο όρο σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους. Υπολογίζεται, δε, ότι στη διάρκεια της ζωής τους αλλάζουν 50 φορές τα δόντια τους, πράγμα που σημαίνει ότι στο στόμα του καθενός τους δημιουργούνται 2.000-3.000 δόντια.
Αντίστοιχα ο άνθρωπος αλλάζει δόντια μόνο μια φορά στη ζωή του.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας μελετούν τα δόντια στους αλιγάτορες, για να δουν αν θα μπορούσε μια ημέρα ένας ενήλικας άνθρωπος αν χάσει το δόντι του να το αντικαθιστά αυτόματα.
Τα δόντια του αλιγάτορα είναι πολύ παρόμοια με του ανθρώπου. Τα δόντια στους αλιγάτορες μεγαλώνουν σε τρεις ομάδες. Έχουν ένα ενήλικο δόντι στο στόμα τους, ένα ''μωρό'' δόντι για  αντικατάσταση στην αναμονή σε περίπτωση απώλειας του δοντιού, και  ένα βλαστικό κύτταρο που μπορεί να γίνει ένα άλλο δόντι αντικατάστασης εάν κριθεί απαραίτητο.
Όταν το ώριμο δόντι πέσει το ''μωρό'' δόντι γίνεται ώριμο και το βλαστικό κύτταρο γίνεται ένα ''μωρό'' δόντι. Στους ανθρώπους, υπάρχει μια παρόμοια δομή, αλλά δεν υπάρχουν βλαστικά κύτταρα υπό κανονικές συνθήκες.
Αν και η κατανόηση της αναγεννητικής ιατρικής δυνατότητας στον άνθρωπο είναι ακόμα μακριά,  μια μέρα οι επιστήμονες θα είναι σε θέση με ορμόνες ή μόρια να αναπτύξουν νέα δόντια.
Το DNA του ανθρώπου περιέχει το γενετικό υλικό που απαιτείται για να αυξηθούν τα δόντια και ακόμη και να γίνει  αναγέννηση σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά ο κώδικας δεν είναι "ενεργοποιημένος".
Η αναγέννηση είναι σχετικά συχνή στο βασίλειο των ζώων. Ορισμένα είδη σαλαμάνδρας μπορούν να αναγεννούν τα άκρα, οι αστακοί και τα καβούρια μπορεί να αναπτύσσουν νέα πόδια, οι αστερίες μπορεί να αναπτύσσουν νέα εξαρτήματα και πολλά είδη αρπακτικών, όπως οι καρχαρίες και οι αλιγάτορες, μπορούν να αναγεννούν τα δόντια.
Τα πρωτόγονα ζώα έχουν πιο ισχυρή αναγεννητική δύναμη. Οι άνθρωποι έχουν πιο εξειδικευμένα κύτταρα, και το τίμημα που πληρώνουν είναι ότι έχουν λιγότερα βλαστικά κύτταρα. Το ποσοστό των βλαστικών κυττάρων σε κατώτερα ζώα είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι είναι στον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να χαρίσουν την αναγεννητική ικανότητα του αλιγάτορα και στον άνθρωπο.
Βιβλιογραφία

www.usnews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου