Αρχική

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία στον διαβήτη;


Ψυχολογία στο σακχαρώδη διαβήτη
Όπως και σε κάθε ασθένεια, έτσι και στον σακχαρώδη διαβήτη επηρεάζεται η ψυχολογία.
-Κατά τη διάγνωση του σακχαρώδης διαβήτη ο ασθενής άλλες φορές αισθάνεται σοκ και άλλες παρατηρούνται φαινόμενα άρνησης και δεν παραδέχεται τη διάγνωση. Πολλές φορές μάλιστα παλεύει για να αιτιολογήσει την προέλευση της ασθένειας, καθώς γεννιούνται ερωτηματικά για το αν φταίει ο ίδιος για την ασθένεια ή για το αν είναι κληρονομική. Όταν αποδώσει την ευθύνη στον εαυτό του, συνήθως, αισθάνεται ενοχές προς τον ίδιο και τους δικούς του, αλλά και θυμό, για την αδικία που του συνέβη.
-Στο επόμενο στάδιο που ο γιατρός προσπαθεί να εκπαιδεύσει τον ασθενή στη θεραπεία και στη φροντίδα της ασθένειάς του, δημιουργούνται αρκετές κοινωνικές δυσκολίες. Οι πολλές αλλαγές και οι αναπροσαρμογές που πρέπει να κάνει τον αναγκάζουν να αλλάξει τις συνήθειές του και αυτό μπορεί να του δημιουργήσει αισθήματα απόρριψης  και μείωσης της αυτοεκτίμησης.
Αλλά σε αυτή την φάση υπάρχει και μεγάλη συναισθηματική φόρτιση για την τήρηση των οδηγιών στη διατροφή, στην άσκηση στην τυχόν χρήση ινσουλίνης και στη συχνότητα των εξετάσεων.
Η αβεβαιότητα της έκβασης και της επιτυχίας των μέτρων που λαμβάνονται προκαλεί ανησυχία, προβληματισμό και αγωνία.
Στη φάση αυτή η απειλή της απώλειας της υγείας τον κάνει να αισθάνεται πιο πολύτιμος και έτσι προσπαθεί να χαρίσει στον εαυτό του περισσότερες εμπειρίες, για να προλάβει να ζήσει όσα θα επιθυμούσε.
-Ο σακχαρώδης διαβήτης μακροχρόνια έχει πολλές ψυχολογικές επιπτώσεις στον ασθενή και ως νόσος. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ψυχολόγος αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον του διαβητικού θα πρέπει να λάβουν μέτρα μείωσης του άγχους, καταπολέμησης των φοβιών, βελτίωσης των στρατηγικών αντιμετώπισης της ασθένειας, βελτίωσης  της αυτοεκτίμησης, και παροχή βοήθειας στη διαχείριση του χρόνου  και στην καλλιέργεια των κοινωνικών επαφών.
Με την βοήθεια αυτή, ο διαβητικός θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ομαλά, θα ξεπεράσει τις φοβίες του και θα μάθει να διαχειρίζεται τη νόσο του με αυτονομία και υπευθυνότητα
Βιβλιογραφία

''Γλυκιά ζωή'' Ιούλιος-Αύγουστος 2012, Τεύχος 98

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου