Αρχική

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν


Μελέτη έχει δώσει την πρώτη απόδειξη, ότι οι ανθρώπινοι  πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν.
Οι ερευνητές ήδη έχουν την απόδειξη ότι ο ανθρώπινος πνεύμονας είναι ικανός να αναγεννηθεί- τουλάχιστον εν μέρει - αφού αφαιρεθεί χειρουργικά.
Σε μια μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες με αέριο ήλιο, για να αποδείξουν ότι  οι υπάρχουσες κυψελίδες, οι μικροσκοπικές μονάδες, ανταλλαγής αερίων  αυξήθηκαν σε αριθμό,  σε μια 33χρονη  γυναίκα της οποίας είχε αφαιρεθεί  ολόκληρος ο  δεξής πνεύμονας, εξαιτίας καρκίνου.
Η μελέτη έδειξε μια 64 τοις εκατό αύξηση του αριθμού των κυψελίδων στον πνεύμονα της γυναίκας 15 χρόνια μετά την επέμβαση. 
«Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι κάποια μορφή αύξησης του πνεύμονα μπορεί να συμβεί στον ενήλικο άνθρωπο».
Εντυπωσιακός είναι ο βαθμός της ομοιογένειας των νέων κυψελίδων. Η αιτία της νέας ανάπτυξης γίνεται με την άσκηση, λένε οι ερευνητές. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επέμβαση, η γυναίκα άρχισε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και η γιόγκα.
Προηγούμενες μελέτες σε ενήλικες σκύλους είχαν  δείξει ότι η ανάπτυξη του πνεύμονα μετά πνευμονεκτομή (αφαίρεση του πνεύμονα) σε σκύλους ήταν δυνατή, τυπικά μετά από περιόδους στρες του πνεύμονα ή του πνευμονικού στελέχους.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα 15 ετών, έγινε μέτρηση του μεγέθους των πνευμόνων και της ικανότητας λειτουργίας τους, χρησιμοποιώντας κοινές αναπνευστικές δοκιμές (FEV και FVC) και μετρώντας πόσο αέρα μπορεί να εισπνέει  και να εκπνεύσει, η γυναίκα, με βαθιές αναπνοές. Ο  όγκος του ιστού του πνεύμονα σταδιακά άρχισε να αυξάνεται και η πυκνότητα επέστρεψε σε ένα επίπεδο, που συνήθως παρατηρείται, όταν μια βαθιά αναπνοή γίνεται, γεγονός που υποδηλώνει την ανάπτυξη νέου ιστού.
Η ικανότητα των πνευμόνων να αναγεννηθούν, ενδεχομένως προκαλείται από την άσκηση. Όταν ο πνεύμονας αναπτύσσεται στο έμβρυο, η ελκτική δύναμη του διαφράγματος είναι ένα σημαντικό ερέθισμα για την αύξηση των πνευμόνων. 
Βιβλιογραφία
James P. Butler, associate professor, medicine, department of medicine, Harvard Medical School, Boston; Norman H. Edelman, M.D., professor, medicine, Stony Brook University, chief medical officer, American Lung Association; July 19, 2012, The New England Journal of Medicine




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου