Αρχική

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Αιμορραγία στον καρκίνο


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, M.DPhD
Η αιμορραγία στον καρκίνο είναι ένα σύνηθες πρόβλημα.
Η πρόληψη ελαττώνει την πιθανότητα θανάτου από αιμορραγία στους καρκινοπαθείς.
Αντιμετώπιση αιμορραγίας στον καρκίνο ανάλογα με την αιτία:
-Θρομβοκυττοπενία
Η θρομβοκυττοπενία είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες αιμορραγίας στους καρκινοπαθείς. Πολλές οι παθοφυσιολογικές αιτίες από τις οποίες οι πιο συχνές είναι η διήθηση μυελού και τα αντικαρκινικά φάρμακα.
Οι πετέχειες είναι χαρακτηριστικό σημείο της θρομβοκυττοπενίας. Οι εκχυμώσεις και το υποδόριο αιμάτωμα είναι και αυτά χαρακτηριστικά σημεία. Η αιμορραγία συνήθως αφορά το δέρμα και τους βλενnογόνους.
Πρόσφατα, οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν μεταγγίσεις αιμοπεταλίων σε ασθενείς με καρκίνο.
Αριθμός αιμοπεταλίων κάτω από 10.000/μl ή χαμηλότερες τιμές  μπορεί να συνοδεύονται με βαριά αιμορραγία. Προφυλακτική μετάγγιση αιμοπεταλίων συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σε ασθενείς με αριθμό αιμοπεταλίων 20.000/μl και καρκίνο ουροδόχου κύστεως, νεκρωτικούς όγκους, οξεία λευχαιμία υπό θεραπεία ή συνοδά σημεία αιμορραγίας, ψηλό πυρετό, λευκοκυττάρωση, γρήγορη πτώση αιμοπεταλίων ή προβλήματα πηκτικότητας, πάλι γίνεται προφυλακτική μετάγγιση αιμοπεταλίων.
Η ανασυνδυασμένη ιντερλευκίνη 11 (IL-11) φαίνεται να μικραίνει τη διάρκεια της θρομβοκυττοπενίας και μπορεί να μειώσει την αιμορραγία μόνο σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία.
Ο αριθμός των αιμοπεταλίων πρέπει να διατηρείται στις 40.000-50.000/μl αν γίνει κάποια ενδοσκόπηση ή κάποιο χειρουργείο.
-Αυτοάνοση θρομβοκυττοπενία
Η αυτοάνοση θρομβοκυττοπενία είναι συχνή στις λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές. Θεραπεία γίνεται με ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη σε δόση 1 g/kg/day για 2 ημέρες ή κορτιζόνη (1 mg/kg/day με προοδευτική μείωση).
-Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ είναι μία άλλη αιτία αιμορραγίας. Η καρκινική ανορεξία, η καχεξία και η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ. Ο χρόνος προθρομβίνης είναι παρατεταμένος. Η χορήγηση της βιταμίνης Κ σε δόση 10 mg/day (από το στόμα, υποδόρια ή ενδοφλέβια για 3-5 ημέρες) συνιστάται.
-Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη
Απειλητική για την ζωή αιμορραγία μπορεί να είναι η κλινική εκδήλωση της Διάχυτης Ενδοαγγειακής Πήξης που παρατηρείται σε κακοήθειες και σοβαρές λοιμώξεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αιμορραγία συμβαίνει στους βλενογόννους, από χειρουργικά τραύματα και από σημεία εισόδου καθετήρων.  Σε ασθενείς με καρκίνο, για τη Χρόνια Διάχυτη Ενδοαγγειακής Πήξη μπορεί να υπάρχει εργαστηριακή ένδειξη,  χωρίς  να υπάρχουν κλινικά σημεία. Μερικές φορές η Διάχυτη Ενδοαγγειακή Πήξη μπορεί να εμφανιστεί ως θρόμβωση.
Υποψία Διάχυτης  Ενδοαγγειακής Πήξης υπάρχει σε θρομβοκυττοπενία, μικροαγγειακή αιμολυτική αναιμία, παρατεταμένο χρόνο προθρομβίνης (PT) και μερικής θρομβοπλαστίνης (PTT) και χρόνο θρομβίνης και αυξημένα επίπεδα προϊόντων αποδόμησης ινώδους.  Πάντως η πιο αξιόπιστη εξέταση για την Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη είναι ο ανοσοπροσδιορισμός D-dimers που μετρά τα παράγωγα ινώδους. Ελάττωση του ινωδογόνου στην Διάχυτη Ενδοαγγειακή Πήξη συνοδεύεται με βαριά αιμορραγία.
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και διορθώνονται αμέσως οι παράγοντες που ευθύνονται.  
-Μετάγγιση αιμοπεταλίων και χορήγηση φρέσκου πλάσματος γίνεται σε ασθενείς με αιμορραγία. 
Η χορήγηση ηπαρίνης δεν ενδείκνυται  και δίνεται μόνο σε ασθενείς με θρόμβωση. 
-ε- αμινοκαπροϊκό οξύ ή τρανεξαμικό οξύ μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή αιμορραγία.
Βιβλιογραφία
Schiffer CA, Anderson KC, Bennelt CL et alQ Platelet transfusion for patients with cancerQ clinical practice guidelines of the American Society of Clinical Oncology J Clin Oncol 2001;19:1519-38.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου