Αρχική

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος


Γράφει ο
Δρ. Ιωάννης Ζουριδάκης
Γενικός Χειρουργός
Σίγουρα οι παθήσεις του μαστού αποτελούν μια ιδιαίτερη οντότητα της χειρουργικής.
Αυτό  οφείλεται  στη διαφορετική κατασκευή του μαστού από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και στις  συνεχόμενες αλλαγές που υπόκειται ο μαστός υπό την συνεχή επίδραση των ορμονών της περιόδου (οιστρογόνα - προγεστερόνη), και αφορούν τόσο το μέγεθος, όσο και τη σύστασή του.
Έτσι, άλλοτε ο μαστός είναι διογκωμένος, άλλοτε επώδυνος και άλλοτε η γυναίκα ψηλαφά διάφορα ογκίδια ή σκληρές περιοχές, που σε συνάρτηση βέβαια με την κατασκευή του, μπορεί να είναι οτιδήποτε!
Το σίγουρο είναι όμως ό,τι κάθε αλλαγή στο μαστό ή ψηλαφητό ογκίδιο δεν σημαίνει και καρκίνο μαστού!
Γι΄αυτό το λόγο με τον μαστό, καλό είναι να ασχολούνται μόνο γιατροί που έχουν κάνει εξειδίκευση στις παθήσεις του μαστού, και παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του, αλλά κυρίως του καρκίνου του μαστού.
Εξειδίκευση στο μαστό μπορούν να κάνουν τόσο οι Γενικοί Χειρουργοί, όσο και οι Γυναικολόγοι. 
Η ενημέρωση, αλλά και η ευαισθητοποίηση των γυναικών για εξέταση μαστού και διενέργεια μαστογραφίας, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, είναι ο πρωταρχικός μας σκοπός.
Κάθε γυναίκα μετά τα 50 πρέπει απαραιτήτως να κάνει μαστογραφία μία φορά το χρόνο, αφού έχει προηγηθεί μια μαστογραφία αναφοράς στα 40 και να εξετάζεται από ειδικό γιατρό, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (προληπτικά).
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι σίγουρο ότι σώζει ζωές.
Δρ. Ιωάννης Ζουριδάκης
Γενικός Χειρουργός
Βύρωνος 6 Κορυδαλλός, Τ.Κ. 18120
Δήμος Κορυδαλλού, Νομός Αττικής
Τηλ.: 2104942131
Φαξ: 2104976508
Κιν.: 6944543302
Ιστοσελίδα: http://www.i-zouridakis.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου