Αρχική

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε να πάρετε το αντισυλληπτικό χάπι


Γράφει ο
Δρ Δημήτρης Δούμπλης
Μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος
Η δράση των αντισυλληπτικών δισκίων στηρίζεται στην αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας. Επίσης, τα αντισυλληπτικά δισκία προκαλούν μεταβολές στην τραχηλική βλέννα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολα διαπερατή από το σπέρμα. Επιπλέον, ελαττώνουν την ανάπτυξη και υποδεκτικότητα του ενδομητρίου και μειώνουν την κινητικότητα των σαλπίγγων, εμποδίζοντας με τους τρόπους αυτούς την εμφύτευση.                  
Αν περάσουν 24 ώρες από την ώρα που θα έπρεπε να πάρετε το χάπι τότε αυτό δεν λαμβάνεται, απλά συνεχίστε να παίρνετε τα υπόλοιπα χάπια ακριβώς την ώρα που τα παίρνατε.
Τώρα, αν λείψει ένα χάπι από τα 21 ή καθυστερήσετε να τα αρχίσετε, τότε το αποτέλεσμα θα είναι περίπου το ίδιο, απλά μειώνεται ελάχιστα η αντισυλληπτική ικανότητα του χαπιού.
Τέλος, αν λείψουν περισσότερα από δύο χάπια, μειώνεται αρκετά η αντισυλληπτική τους ικανότητα και πιθανώς να υπάρξει μικρή ποσότητα αίματος ή ακόμα και αιμορραγία αν διακοπεί η λήψη τους.
Αν κάνετε εμετό μέχρι και δύο ώρες μετά την λήψη του χαπιού, τότε καλό θα ήταν να πάρετε ακόμα ένα χάπι. Σε περίπτωση όμως, που έχουν περάσει πάνω από τέσσερις ώρες από την ώρα της λήψης, τότε δεν χρειάζεται να πάρετε άλλο γιατί έχει απορροφηθεί.
Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος...
Αν είστε στις πρώτες ημέρες του κύκλου, υπάρχει πιθανότητα να γίνει η ωορρηξία.
Αν, όμως, είστε στις τελευταίες ημέρες, οι πιθανότητες μειώνονται.
Πάντως, για να έχει αποτέλεσμα η μέθοδος και να μην μείνετε έγκυος πρέπει να παίρνετε το χάπι καθημερινά και στην ώρα που έχετε καθορίσει.
Αν το ξεχάσετε, τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε και δεύτερη μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό) για τις επόμενες 7 ημέρες, ενώ φυσικά θα εξακολουθήσετε να παίρνετε κανονικά το χάπι.
Δρ Δημήτρης Δούμπλης
Μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αν. Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας
Διεύθυνση: Βασ Σοφίας 98Α, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7786537
Ιστοσελίδα: http://doublis-hysteroscopy.gr./


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου