Αρχική

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Body Language



Η Επιστήμη που μελετά τη Γλώσσα του Σώματος είναι γνωστή ως kinesics.
Οι άνθρωποι κινούν το σώμα τους κατά την επικοινωνία, επειδή τους βοηθά τους διευκολύνουν τη διανοητική προσπάθεια, όταν η επικοινωνία είναι δύσκολη.
Είναι μια σημαντική επιστήμη της σύγχρονης επικοινωνίας και των σχέσεων.
Η γλώσσα του σώματος είναι μια μορφή ψυχικής και σωματικής ικανότητας της ανθρώπινης μη-λεκτικής επικοινωνίας, η οποία αποτελείται από τη στάση σώματος,τις  χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις των ματιών. Η αποστολή και λήψη των σημάτων της γλώσσας του σώματος  συμβαίνει σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο.
Η γλώσσα του σώματος μπορεί να δώσει ενδείξεις σχετικά με τη στάση ή την κατάσταση του νου ενός ανθρώπου.
Η Γλώσσα του σώματος έχει σημαντική θέση σε όλα τα επαγγέλματα και τις επιχειρήσεις, όπου απαιτείται επικοινωνία. 
Η γλώσσα του σώματος είναι επίσης πολύ σημαντική για τις σχέσεις έξω από την εργασία, όπως για παράδειγμα στο φλερτ ενός ζευγαριού, αλλά και στις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας.
Η αποστολή και λήψη των σημάτων της γλώσσας του σώματος  συμβαίνει σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο.
Στη Γλώσσα του Σώματος υπάρχουν 700.000 Επικοινωνιακά Σήματα, τα 15.000 μόνο στην περιοχή του προσώπου μας. Όταν, λοιπόν, όσα λέτε έρχονται σε αντίθεση με το Σήμα που στέλνει το σώμα σας, αυτό που λέει το σώμα είναι πάντα είναι το αληθινό.
Ο επαγγελματίας  πρέπει να είναι ειδικός στο να επικοινωνεί και να κατανοεί τους ανθρώπους και πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύει και τη Γλώσσα του Σώματός τους.
Τα Μάτια
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα μάτια. Όταν μας αρέσει κάτι, η κόρη του ματιού μας μεγαλώνει, ενώ αντίθετα, μικραίνει όταν δεν μας αρέσει. Να θυμάστε, επίσης, ότι η κόρη του ματιού αλλάζει και ανάλογα με το φως. Έχετε, λοιπόν, υπόψη σας τις αλλαγές στο φως αν τύχει να προσέξετε μια κόρη να μεγαλώνει ή να μικραίνει. Η γλώσσα του σώματος εξαρτάται από πολλές μεταβλητές.
Ο Χώρος
Υπάρχει μια ζώνη περίπου 30 εκατοστών γύρω από κάθε ανθρώπινο ον, γνωστή και ως «ζώνη οικειότητας». Proxemics είναι η μελέτη της μετρήσιμης απόστασης μεταξύ των ανθρώπων καθώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ονομάζεται έτσι, επειδή τα μόνα άτομα που επιτρέπουμε να βρεθούν σ' αυτήν είναι αυτά με τα οποία έχουμε οικειότητα. Όταν κάποιος εισβάλλει στο χώρο σας, κάνετε πίσω. Ο λόγος είναι πως αισθάνεστε πίεση από κάποιον με τον οποίο δεν έχετε στενή σχέση. Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ασκήσετε ή να ελαττώσετε πίεση, ανάλογα με τις περιστάσεις. Αν πιέζετε κάποιον αυτός θα αρχίσει να κάνει σπασμωδικές κινήσεις, άθελά του. Το πόδι του θ' αρχίσει να τρέμει ή να κουνιέται μηχανικά, θα χτυπά τα δάχτυλα του χεριού του  και αυτά είναι σημάδια ανυπομονησίας ή απογοήτευσης. Αν δείτε τέτοια ακούσια σημάδια, αλλάξτε το θέμα της συζήτησης κι αφήστε τη γλώσσα του σώματος του άλλου να χαλαρώσει.
Οι Καρέκλες
Η γλώσσα του σώματός σας αν δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης, δεν θα σας βοηθήσει να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Γι’ αυτό φροντίστε να καθίσετε σε ψηλή καρέκλα και παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος κάθεται. Ένα εσωστρεφές άτομο συχνά τραβάει την καρέκλα του προς τα πίσω. Κάποιος πιο εξωστρεφής τραβάει την καρέκλα του προς τα πάνω πριν καθίσει. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να έρθετε σε επικοινωνία είναι να κάθεστε εσείς κι ο άλλος στην ίδια άκρη ενός τραπεζιού ή ενός γραφείου.
Το Ύψος
Το ύψος του σώματος μπορεί να δώσει μια εντύπωση εξουσίας και δύναμης. Επομένως, αν συμβαίνει να είστε πολύ ψηλοί, προσπαθήστε να μη δημιουργήσετε αίσθημα ανασφάλειας στον άλλο.
Η Στάση του Σώματος
Αυτό που έχει σημασία είναι η αλλαγή της στάσης. Μπορεί ο συνομιλητής σας να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και ξαφνικά τα ανοίξει και γείρει προς το μέρος σας. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη πως ό,τι λέτε τη συγκεκριμένη στιγμή τον ενδιαφέρει πολύ.
Τα Ψέματα
Υπάρχουν αρκετά σημάδια που προδίδουν κάποιον όταν δεν λέει την αλήθεια. Κάθε φορά που κάνετε μια σημαντική ερώτηση, παρατηρήστε την απάντηση στη γλώσσα του σώματος. Αν εντοπίσετε μια ακούσια κίνηση των χεριών προς το πρόσωπο, το λαιμό, τα μαλλιά ή το λοβό του αυτιού, είναι πολύ πιθανό αυτό που σας λένε να μην είναι απόλυτα αληθές. Άλλη μια ένδειξη είναι όταν το βλέμμα του συνομιλητή σας ξαφνικά καρφώνεται στο ταβάνι ή στο πάτωμα. Έχετε το νου σας για τέτοιες αλλαγές στη συμπεριφορά των άλλων.
Οι Ομάδες
Όταν κάποιος σταυρώνει τα πόδια του κι οι άλλοι τον μιμούνται, είναι πολύ πιθανό να είναι ο αρχηγός, αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, οπότε είναι εύκολο να τον αναγνωρίσετε.
Οι πρώτοι γνωστοί εμπειρογνώμονες της γλώσσας του σώματος ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και ιδίως ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης που έδειξαν το ενδιαφέρον στην ανθρώπινη προσωπικότητα και τη συμπεριφορά και οι Ρωμαίοι, με τον Κικέρωνα που έδειξαν ενδιαφέρον σχετικά με τις χειρονομίες, τα συναισθήματα και την επικοινωνία.
Βιβλιογραφία
1.    Borg, James. Body Language: 7 Easy Lessons to Master the Silent Language. FT Press, 2010.
2.    Engleberg,Isa N. Working in Groups: Communication Principles and Strategies. My Communication Kit Series, 2006. page 133
3.    Engleberg,Isa N. Working in Groups: Communication Principles and Strategies. My Communication Kit Series, 2006. page 137
4.    "Closed body language". Changingminds.org.
5.    Engleberg,Isa N. Working in Groups: Communication Principles and Strategies. My Communication Kit Series, 2006. page 140-141
6.    Richard Denny «Πρώτοι στις Πωλήσεις. Τεχνικές για να πετύχετε στις Πωλήσεις»,  Business Management, εκδόσεις Κριτική.
emedi life coaching


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου