Αρχική

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Escherichia coli


Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα αρνητικό κατά Gram, ραβδοειδούς σχήματος, κολοβακτηρίδιο (Enterobacteriaceae).
Συνήθως, βρίσκεται στο έντερο ενδόθερμων ζώων.
Συνήθως, τα στελέχη αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, όντας αβλαβή και μπορούν να ωφελήσουν τους ξενιστές τους παράγοντας βιταμίνη Κ2, και εμποδίζοντας την εγκατάσταση άλλων παθογόνων βακτηρίων μέσα στο έντερο. Απαντώνται συχνά στα κόπρανα των ζώων και των ανθρώπων. 
Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή και όπως διαβάσαμε επωφελή, αλλά τα O157:H7, Ο121, Ο26, Ο103, Ο111, Ο145 Ο104:Η21, παράγουν την πολύ ισχυρή τοξίνη, την  verotoxin (VT) που μοιάζει με τη Shiga και καταστρέφει το έντερο. Αυτή η τοξίνη είναι εφάμιλλη των παραγώγων του Shigella dysenteriae και προκαλεί αιμορραγική κολίτιδα στο ξενιστή. 
Επίσης, όταν βρεθεί σε γειτονικά όργανα όπως την ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη. 
Το βακτήριο δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και πεθαίνει όταν ζεσταίνεται στους 70 °C για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να επιβιώσει στο ψυγείο για αρκετές μέρες υπό κάποιες συνθήκες. 
Το Escherichia coli μεταδίδεται στις περισσότερες περιπτώσεις με την κατανάλωση μισομαγειρεμένου κρέατος και αυγών. 
Μερικές φορές, παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα που οφείλονται σε κατανάλωση μολυσμένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ έχουν υπάρξει επιδημίες και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιβλιογραφία
  • "Escherichia coli O157:H7". CDC Division of Bacterial and Mycotic Diseases. Retrieved 2011-04-19.
  • "E.coli can solve math problems". The Deccan Chronicle. July 26, 2009. Retrieved July 26, 2009.
  • Sims, G. E.; Kim, S. -H. (2011). "Whole-genome phylogeny of Escherichia coli/Shigella group by feature frequency profiles (FFPs)". Proceedings of the National Academy of Sciences 108 (20): 8329.
  • Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
  • Escherichia coli O157:H7. Food-Info.net, Wageningen University (Κάτω Χώρες) (2011-3-5).
  • Επιβίωση της Escherichia coli O157:H7 σε τυρί φέτα κατά τη διάρκεια της συντήρησής της. Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία (2002).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου