Αρχική

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan


To PET/CT scan μπορεί να διαφοροποιεί τις κακοήθεις από τις καλοήθεις πλευριτικές συλλογές σε NSCLC (μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα).
Σε μια μελέτη έγινε ανάλυση των F-18 FDG PET/CT εικόνων από 33 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και υπεζωκοτική συλλογή. 
Χρησιμοποιήθηκαν 2  παράμετροι για τη διαφοροποίηση των καλοήθων και κακοήθων πλευριτικών συλλογών: 
i) η ποσοτική παράμετρος δηλαδή η μέγιστη τυποποιημένη τιμή πρόσληψης (SUV maximum standardized uptake value της συλλογής υπεζωκότα και σύγκριση με τα ποσοστά των άλλων παθολογικών προσλήψεων: αορτής (L/Ao), παρεγκεφαλίδας (L/CBL), ήπατος (L/ Liv), μη ορατών βλαβών (L/NL), και του πρωτοπαθούς καρκίνου του πνεύμονα (L/Prim)) και 
ii) παράμετρος που καθορίζεται από το PET και την αξονική τομογραφία (πρόσληψη στο πλευριτική περιοχή, Hounsfield μονάδα, το μέγεθος, και η μορφολογία της συμπαγούς ανωμαλίας).
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι κακοήθεις υπεζωκοτικές συλλογές έδειξαν σημαντικά υψηλότερες τιμές LPrim από τις καλοήθεις υπεζωκοτικές συλλογές. Η παρουσία της υπεζωκοτικής ανωμαλίας στην αξονική τομογραφία και η υπεζωκοτική πρόσληψη στις PET εικόνες ήταν πιο συχνή σε περιπτώσεις κακοήθους υπεζωκοτικής νόσου. 
Αυτές οι παράμετροι μπορούν να διαφοροποιήσουν τις καλοήθεις και τις κακοήθεις υπεζωκοτικές συλλογές, σύμφωνα με τις αναλύσεις του PET/CT (ROC) receiver operating characteristic. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικές διαφορές μεταξύ L/Prim, της υπεζωκοτικής ανωμαλίας στη CT και της υπεζωκοτικής πρόσληψης στην περιοχή στις PET εικόνες. 
Η ανώμαλη υπεζωκοτική πρόσληψη  στις PET εικόνες ήταν η πιο ακριβής μέθοδος προσδιορισμού της κακοήθους πλευριτικής συλλογής όπως προέκυψε  από την ανάλυση των εικόνων.
Άρα, τα αποτελέσματά  δείχνουν, ότι η F-18 FDG PET/CT μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αξιόπιστη και μη επεμβατική μέθοδος για τη διαφοροποίηση των καλοήθων και κακοήθων συλλογών υπεζωκότα νόσου σε ασθενείς με NSCLC.
Βιβλιογραφία
Bum Soo Kima, In Joo Kima,b, Seong-Jang Kima,b, Kyoungjune Paka, Keunyoung KimaF-18 FDG PET/CT differentiates malignant and benign pleural disease in NSCLC, aDepartment of Nuclear Medicine, bMedical Research Institute, Pusan National University School of Medicine, Busan, Republic of Korea


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου