Αρχική

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι ασφαλής η γέννα στο σπίτι;


Ο τοκετός στο σπίτι
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις ΗΠΑ, έχει γίνει μόδα, οι γυναίκες να γεννούν στο σπίτι τους. Μια μόδα που πέρασε και στην Ευρώπη και την Ελλάδα και μάλιστα με τα νέα μέτρα του ΕΟΠΠΥ πολλές γυναίκες θα θέλουν, να βιώσουν την εμπειρία του τοκετού στο σπίτι.
Είναι όμως ασφαλές και πόσο για μια γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Είναι ασφαλές για την γυναίκα και το μωρό της να γεννά στο σπίτι;
Οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής προτάσσουν δυο βασικά επιχειρήματα. 
  • Πρώτον, οι γυναίκες από την αρχαιότητα γεννούσαν στα χωράφια, στα σπίτια , και οπουδήποτε τους άρχιζαν οι ωδίνες.
  • Δεύτερον, στις προηγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου πολλές μητέρες επιλέγουν τον τοκετό στην θαλπωρή του σπιτιού τους. Σε αυτές της χώρες υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και ταχείας μεταφοράς της επιτόκου στο πλησιέστερο οργανωμένο μαιευτήριο, σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές κατά την διάρκεια της διαδικασίας του τοκετού, καθώς και άμεση διασύνδεση της εκπαιδευμένης μαίας με το μαιευτήριο.
Στην απόφαση μιας εγκύου να γεννήσει στο σπίτι, ο ιατρός της οφείλει να προβλέψει όλες τις δυνητικές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τον τοκετό. 
Στις παρακάτω περιπτώσεις ΔΕΝ θα πρέπει να επιχειρείται ο τοκετός στο σπίτι:
- Σε πρόωρους τοκετούς, καθότι το νεογνό απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα
- Σε έμβρυα με ανώμαλη προβολή (όπου το έμβρυο προβάλει είτε με τα πόδια είτε εγκάρσια κλπ)
- Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε καισαρική τομή
- Σε υπερτασικές γυναίκες
- Σε γυναίκες με διαβήτη
- Σε πολύδυμες εγκυμοσύνες
- Σε γυναίκες με μη φυσιολογική θέση του πλακούντα στην μήτρα
- Σε γυναίκες με υψηλή μυωπία
Αφότου αποκλεισθούν όλες οι προβλέψιμες επιπλοκές από τον μαιευτήρα, θα πρέπει να έχει εξασφαλίστει η άμεση και ταχεία μεταφορά της εγκύου στο πλησιέστερο μαιευτήριο, στην περίπτωση που η διαδικασία του τοκετού δεν εξελιχθεί ομαλά. 
Η περιγεννητική θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι από τις μικρότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ίδια με της Αγγλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας. 
Η περινεοτομία αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα που ανακύπτει κατά τον τοκετό στο σπίτι. Ως περινεοτομία ορίζεται η τομή στην περιοχή ανάμεσα στο αιδοίο και στον πρωκτό που αποσκοπεί στην διάνοιξη της διαμέτρου του γυναικείου κόλπου προκειμένου να διέλθει το νεογνό δίχως να συμβεί ανώμαλος τραυματισμός της περιοχής. Δηλαδή η διάμετρος το κεφαλιού του εμβρύου είναι περίπου 10 εκατοστά, ενώ ο γυναικείος κόλπος τις περισσότερες φορές στενότερος επομένως δεν δύναται να εξέλθει το έμβρυο χωρίς να συμβεί τραυματισμός. Αν αφεθεί χωρίς περινεοτομή η γυναίκα κινδυνεύει να υποστεί μεγάλες ρήξεις στον σφιγκτήρα ίσως και στο έντερο, με μετέπειτα συρίγγια, ορθοκυστεοκήλες που οδηγούν σε ακράτεια σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ένα επιπρόσθετο, αλλά ήσσονος σημασίας πρόβλημα, είναι τα μολυσματικά απόβλητα μετά τον τοκετό. Τα απόβλητα αυτά πχ. πλακούντας, υμένες και όποιο άλλο βιολογικό υλικό πρέπει να συλλέγονται ώστε να παραδίδονται σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο συλλογής μολυσματικών αποβλήτων και φυσικά απαγορεύεται να πεταχτούν στον κοινό κάδο απορριμάτων μιας και αυτό αποτελεί σοβαρό ηθικό και νομικό παράπτωμα.
Η κάθε γυναίκα θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει αυτοβούλως τον τόπο και τον τρόπο τοκετού της, αφού έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου