Αρχική

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Εσείς μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ;


Όταν ο ύπνος έρχεται δύσκολα
Η αλήθεια είναι ότι δεν ανήκουν όλοι στους λίγους τυχερούς που πέφτουν αμέσως στις αγκάλες του Μορφέα μόλις ακουμπήσουν το κεφάλι τους στο μαξιλάρι. 
Όταν δεν μας παίρνει αμέσως ο ύπνος, εκνευριζόμαστε, επειδή φοβόμαστε ότι θα «χάσουμε τον ύπνο μας», και δεν δίνουμε τελικά στον εαυτό μας την ευκαιρία να αποκοιμηθούμε. Μάλιστα, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να μας πάρει μέχρι και 30΄ για να κοιμηθούμε. 
Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε. Το να αποκοιμηθούμε είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και έτσι κάθε τέτοια προσπάθεια αποβαίνει άκαρπη.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ηρεμήσουμε: να φανταστούμε μια στατική εικόνα, όπως ένα λιβάδι, μια έρημη αμμουδιά, ή να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας, την απαλή αίσθηση του μαξιλαριού στο μάγουλό μας, του σεντονιού στα πόδια μας... Αν το μυαλό μας «φεύγει», πρέπει να προσπαθήσουμε να το «φέρουμε» πίσω επικεντρώνοντας τη σκέψη μας σε κάτι που μας απορροφά, εμποδίζοντάς μας να σκεφτούμε, όπως για παράδειγμα το να μετράμε προβατάκια ή να λέμε από μέσα μας όσες περισσότερες λέξεις μπορούμε να σκεφτούμε που ξεκινούν από τα διαδοχικά γράμματα του αλφάβητου. 
Επιπρόσθετα πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας πρέπει
  1. Να κλείσουμε την τηλεόραση και τον υπολογιστή τουλάχιστον μία ώρα πριν πάμε για ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσετε το μυαλό και το σώμα σας για την κατάσταση του ύπνου. Τα οπτικά ερεθίσματα από την τηλεόραση και από τον υπολογιστή, δεν είναι ότι πιο βοηθητικό για τη χαλάρωση που επιδιώκετε να πετύχετε.
  2. Ιδιαίτερη προσοχή στα υγρά και στο φαγητό που καταναλώνετε λίγο πριν κοιμηθείτε. Η καφεΐνη, τα τσιγάρα και το αλκοόλ αντενδείκνυνται πριν τον ύπνο καθώς μπορούν να σας απορυθμίσουν και να σας προκαλέσουν αϋπνίες. Βαριά γλυκά και λιπαρά φαγητά καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα, ένα ελαφρύ σνακ και νερό είναι οι ιδανικές επιλογές, αν θέλετε να βάλετε κάτι στο στόμα σας πριν κοιμηθείτε.
  3. Να κάνετε ένα ζεστό ντους. Το νερό πέρα από καθαρτικό λειτουργεί καθαρτικά και στην ψυχολογία. Όχι μόνο θα αισθανθείτε καθαροί, θα αισθανθείτε και πιο ανανεωμένοι, καθώς θα έχετε αποβάλλει όλο το άγχος, το στρες και τα προβλήματα της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου