Αρχική

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;


Που πήγε η σεξουαλική σας επιθυμία;
Αναζητώντας την χαμένη λίμπιντο...
Ένα βλέμμα, μια οσμή και το κορμί παίρνει φωτιά και ο εγκέφαλος τρελαίνεται. Το πολύ πέντε λεπτά χρειάζεται ο εγκέφαλος για να αποφασίσει αν κάποιος ή κάποια μας διεγείρει σεξουαλικά.
Και ξαφνικά όλα άλλαξαν...
Τι φταίει άραγε για τη χαμένη μας λίμπιντο και πώς μπορούμε να αποκτήσουμε και πάλι εκρηκτική σεξουαλική ζωή;
Η ερωτική επιθυμία είναι προϋπόθεση για την ερωτική πράξη. Η έλξη για τον άλλον άνθρωπο γεννάει την προσδοκία να πάρουμε και να δώσουμε ηδονή.
Η ερωτική επιθυμία μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως μια λέξη, ένα βλέμμα, μια μυρωδιά, ή από εσωτερικούς παράγοντες, όπως ένα συναίσθημα ή μια ευχάριστη ανάμνηση.
Στη συνέχεια ενεργοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και έτσι ορμόνες και νευροδιαβιβαστές αναλαμβάνουν δράση. Η ντοπαμίνη, η τεστοστερόνη και η ωκυτοκίνη δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και αναμονής της ευχαρίστησης.
Η λίμπιντο, βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από βιολογικούς παράγοντες, αλλά και από ψυχολογικούς.
Ο τρόπος που έχουμε ανατραφεί, οι απόψεις μας σχετικά με το τι είναι σωστό και λάθος στο πλαίσιο της σεξουαλικής πράξης, αλλά και οι ανάγκες που περιμένουμε να καλύψουμε μέσω της σεξουαλικής πράξης, επηρεάζουν την ερωτική μας επιθυμία.


Τι έχει γίνει όμως και η σεξουαλική επιθυμία τον τελευταίο καιρό κι έχει εξασθενήσει;
Όλο και περισσότερες  γυναίκες και άνδρες υποφέρουν από έλλειψη ερωτικής διάθεσης.  Αν και οι διακυμάνσεις της επιθυμίας  στις μακροχρόνιες σχέσεις, δηλαδή στο πλαίσιο του γάμου ή της συμβίωσης είναι σε ένα βαθμό φυσιολογικές και η μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών δεν πρέπει να μας τρομάζει παρ’ όλα αυτά, όταν η μείωση της διάθεσης προκαλεί δυσφορία στο ζευγάρι, θα πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες της και να διαπιστωθεί αν πρόκειται για παροδικό ή για μόνιμο φαινόμενο.
-Τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι επενδύουν δυσανάλογο χρόνο στο να φτιάξουν έναισχυρό κοινωνικό και επαγγελματικό προφίλ, με αποτέλεσμα ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με το σύντροφό τους να έχει συρρικνωθεί δραματικά.
-Στους άνδρες η λίμπιντο επηρεάζεται από τη μείωση της τεστοστερόνης, της οποίας τα επίπεδα φαίνεται να πέφτουν λίγο, συνήθως μετά τα 55.
Στις γυναίκες, κυρίως κατά την εμμηνόπαυση, παρουσιάζεται μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα του κόλπου, δυσκολεύοντας ή καθιστώντας αδύνατη τη σεξουαλική επαφή και καταστέλλοντας έτσι την ερωτική επιθυμία. Τέτοιου είδους συμπτώματα, βέβαια, μπορούν να αντιμετωπιστούν (π.χ. με τη χρήση ειδικών τζελ για την ύγρανση του κόλπου ή με ορμονικά σκευάσματα σε μορφή κολπικών τζελ).
Πάντως, σε γενικές γραμμές άνδρες και γυναίκες συνεχίζουν να έχουν ερωτική επιθυμία μέχρι τα βαθιά γεράματα αν και με τα χρόνια το σεξ δεν κατέχει πλέον κυρίαρχο ρόλο, αφού μεγαλύτερη σημασία αποκτά συνήθως η συντροφικότητα.
-Υπάρχουν, όμως, και πολλές ασθένειες οι οποίες συνδέονται άμεσα με μείωση της λίμπιντο, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι κακοήθειες, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.
- Η μειωμένη ερωτική διάθεση μπορεί να αποτελεί επίσης σύμπτωμα ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη. Η επιλόχεια κατάθλιψη μετά τη γέννα είναι μία συχνή αιτία μειωμένης λίμπιντο, η οποία θεωρείται ότι έχει ορμονική βάση και η γυναίκα χάνει τον ερωτικό της ρόλο, και από γυναίκα-ερωμένη γίνεται γυναίκα-μητέρα.
-Η μειωμένη λίμπιντο, όμως μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα, όπως αντιυπερτασικά (β-αναστολείς, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, σιμετιδίνη κ.α) που συχνά προκαλούν προβλήματα στύσης στους άνδρες, επηρεάζοντας έτσι έμμεσα και την ερωτική τους διάθεση.
-Επιπλέον η κούραση της ημέρας είναι φυσικό να «σκοτώνει» την ερωτική επιθυμία, αλλά η σεξουαλική επαφή είναι βασικό συστατικό μιας υγιούς σχέσης και όποιος τελικά  θέλει να βρει χρόνο, βρίσκει. Επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητές μας και κάνοντας σωστό προγραμματισμό, θα καταφέρουμε να γλιτώσουμε από την εξαντλητική καθημερινότητα.
-Το στρες, η οικονομική κρίση, η δουλειά, η ανεργία όλα είναι σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας. Όλες οι δυσκολίες στη ζωή μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική μας ζωή, αλλά η μείωση της επιθυμίας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παροδική.

-Η αρνητική άποψη για τον εαυτό μας, όπως η μη ικανοποίηση για το σώμα μπορεί να είναι η αιτία της μειωμένης επιθυμίας για σεξ. Όσο καλύτερα αισθανόμαστε με το σώμα μας, τόσο ευκολότερα το διαθέτουμε στο σύντροφό μας και το αντίστροφο. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν το σεξ από φόβο μήπως κριθούν για το σώμα τους, ενώ αρκετοί άνδρες αποστασιοποιούνται από την επαφή, ανησυχώντας για το μέγεθος του πέους τους.
-Η αγωνία ενός άνδρα,μήπως δεν ικανοποιήσει σεξουαλικά τη σύντροφό του πυροδοτεί το άγχος απόδοσης. Για να γλιτώσει από το άγχος, αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές, με αποτέλεσμα να παραμελεί τη σύντροφό του, μπαίνοντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο, οδυνηρό για το ζευγάρι. Το άγχος της απόδοσης παρατηρείται συνήθως σε άνδρες στην αρχή της σεξουαλικής τους ζωής, αφορά όμως και άνδρες μέσης ηλικίας, που θέλουν να αποδείξουν ότι παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί.


Τρόποι αύξησης της σεξουαλικής διάθεσης
-Επιλέγουμε την κατάλληλη στιγμή και το σωστό τρόπο συζήτησης και φυσικά θίγουμε το σεξουαλικό πρόβλημα. Δεν θίγουμε ένα τέτοιο θέμα σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, ούτε  εκτοξεύουμε κατηγορίες στο σύντροφό μας για τη μείωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Ένα σεξουαλικό πρόβλημα, άλλωστε, αφορά και τους δύο συντρόφους. Ας μιλήσουμε ανοιχτά, ώστε να βρούμε μαζί με το σύντροφό μας τρόπους να επαναφέρουμε τη χαμένη μας λίμπιντο.

-Ευτυχώς υπάρχουν και οι ασκήσεις Kegel οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα και για την εκγύμναση των «μυών του σεξ». Δοκιμάστε τις με ή χωρίς το σύντροφό σας, πριν από την ερωτική επαφή.
Ασκήσεις Kegel
Γυμνάστε τους μυς του σεξ...
Οι «μύες του σεξ» (ηβοκοκκυγικοί) είναι οι μύες που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση.
-Προσπαθήστε να τους συστέλλετε, σαν να θέλετε να καθυστερήσετε την ούρηση, και κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για 2-3˝. Εισπνεύστε σε κάθε σφίξιμο και εκπνεύστε χαλαρώνοντας τους μυς.
-Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα. Τα πέλματα να ακουμπάνε στο έδαφος και τα χέρια να βρίσκονται στο πλάι. Εισπνεύστε, σφίγγοντας τους κοιλιακούς μυς και τους γλουτούς, και σηκώστε τη λεκάνη μέχρι να φτάσει η πλάτη σας σε ευθεία γραμμή. Αναπνέετε, μένοντας στην ίδια θέση για 10˝. Εκπνεύστε επιστρέφοντας στο πάτωμα και επαναλάβετε 10 φορές. Στην τελευταία επανάληψη, παραμείνετε με τη λεκάνη ψηλά και κάντε μικρές πιέσεις προς τα πάνω για 10˝. Η άσκηση είναι ιδανική και για τους δύο συντρόφους.
-Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα στο στρώμα. Σπρώξτε τα πόδια μέχρι οι πατούσες να ακουμπήσουν τη λεκάνη. Στρέψτε τους αστραγάλους σας έτσι ώστε οι πατούσες να εφάπτονται μεταξύ τους. Τα γόνατα να κοιτάνε στα πλάγια του κρεβατιού. Χαμηλώστε τα, πιέζοντας με τα χέρια σας το εσωτερικό του ποδιού. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 1΄. Φέρτε τα πόδια στην αρχική τους θέση και χαλαρώστε. Μπορείτε να κάνετε την άσκηση καθιστοί, πλάτη με πλάτη με το ή τη σύντροφό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου