Αρχική

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι η γύρη ανθέων


Χρήσιμες πληροφορίες για τη γύρη ανθέων
Γράφει ο
Παπαποστόλου Απόστολος
Μελισσοκόμος τριών γενεών
Η γύρη ανθέων είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια και βότανα. Μαζεύεται από όλα, αλλά προτιμάμε αυτή από τσάι του βουνού, γιατί είναι πιο γευστική και πιο καθαρή. Υπάρχει και κάποια που δεν την μαζεύουμε, όπως της βρούβας γιατί έχει πολύ πικρή γεύση.
Την γύρη την συλλέγουμε με τις γυρεοπαγίδες. Αφού την μαζέψουμε από τις γυρεοπαγίδες, την κοσκινίζουμε για να καθαρίσει,  μετά τη βάζουμε πάνω σε κόσκινα και την αφήνουμε για 5-7 ημέρες να αεριστεί  και με αυτό τον τρόπο την αποξηραίνουμε. Κάποιοι την βάζουν σε φούρνο για πιο γρήγορα, αλλά δεν είναι σωστός ο τρόπος, γιατί χάνει κάποια θρεπτικά συστατικά.
Η καλύτερη εποχή για το μάζεμα της γύρης είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος,  αλλά εκείνη την εποχή, πρώτα  δίνουμε προτεραιότητα στα μελίσσια, που πρέπει να είναι χορτάτα. Ανάλογα με την περιοχή όμως, γύρη μπορούμε να μαζέψουμε και το καλοκαίρι (καμπίσια γύρη) ή το φθινόπωρο ή και στο τέλος Μαΐου στο βουνό.

Ευεργετικές ιδιότητες γύρης ανθέων
  • Η γύρη ανθέων είναι η πλουσιότερη τροφή σε πρωτεϊνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας.
  • Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη R (60mg/100gr γύρης), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων προφυλάσσοντας από εγκεφαλική αιμορραγία.
  • Όμως η γύρη περιέχει και γοναδοτρόπες ορμόνες, που είναι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες τόσο του άντρα όσο και τη γυναίκας. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθηλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών. Γι' αυτό και η γύρη μετριάζει και περιορίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Γι' αυτό, καταναλώνοντας γύρη ανθέων άνδρες και γυναίκες νιώθουν ευεξία, αυτοπεποίθηση και έχουν καλή σεξουαλική ζωή. 
  • Η γύρη βελτιώνει την όρεξη, γι΄αυτό και συνιστάται σε αδυναμία, σε εξασθένιση του οργανισμού, σε απώλεια βάρους, σε εντερικές ανωμαλίες, σε ψυχώσεις και νευρασθένειες, σε κακό μεταβολισμό και σε καρκινική καχεξία. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια ότι κάποιος που παίρνει γύρη ανθέων, θα παχύνει, γιατί ουσιαστικά η γύρη ελέγχει την όρεξη και την εναπόθεση λίπους προσαρμοστικά, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, γι' αυτό και στην απώλεια βάρους η χορήγηση γύρης ανθέων έχει θεαματικά αποτελέσματα. Θα λέγαμε ότι η γύρη ανθέων ρυθμίζει τον μεταβολισμό, αφού επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό του νερού και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Όμως η γύρη βοηθάει και στη διανοητική λειτουργία και στην απώλεια μνήμης, οπότε συστήνεται για όσους έχουν άνοια ή Alzheimer.
  • Η γύρη ανθέων είναι το καλύτερο φάρμακο για την προστατίτιδα, που είναι η φλεγμονή του προστάτη.
  • Αλλά η γύρη έχει δράση και σε άλλα όργανα. Ενισχύει τη συσταλτικότητα της καρδιάς και αυξάνει τη διούρηση από τους νεφρούς.
  • Η γύρη ανθέων βοηθάει και στην τριχόπτωση. Η γύρη, όμως περιέχει επιπλέον και ένα αμινοξύ την κυστίνη που επηρεάζει θετικά όχι μόνο την τριχοφυϊα, αλλά εμποδίζει και την λεύκανση των μαλλιών.
  • Για να ολοκληρώσουμε να τονίσουμε το εξής που τα εξηγεί όλα. Οι υγιέστεροι και περισσότερο μακρόβιοι άνθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαϊων, του Καυκάσου στη Ρωσία και του βουνού Βικαμπόμπα στο Εκουαντόρ. Ε, λοιπόν όλοι αυτοί καταναλώνουν γύρη ανθέων καθημερινά.

Ποιοι δεν πρέπει να καταναλώνουν γύρη ανθέων 
Αυτοί που είναι αλλεργικοί, αν και η γύρη ουσιαστικά κάνει φυσική απευαισθητοποίηση. Άτομα που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις αποκτούν βαθμιαία αντίσταση, δηλαδή ανοσία.

Πόση γύρη πρέπει να τρώμε την ημέρα;
Μια κουταλιά της σούπας, δηλαδή 35 γραμμάρια, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεϊνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πρέπει όμως να προσέξουμε το εξής: Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με πιο μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Γι' αυτό προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα και σταδιακή της αύξηση σε μία κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχισθεί, χωρίς διακοπή, για 4-6 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Πώς καταναλώνεται η γύρη;
Η γύρη ανθέων καταναλώνεται αυτούσια όπως είναι και μάλιστα μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα ροφήματα και τα επιδόρπια. Επίσης, μπορεί να διαλυθεί και στο νερό, απλώς θέλει καλό ανακάτεμα και συμπληρωματική διάλυση μερικές φορές.

Γύρη ανθέων ή βασιλικός πολτός;
Ο βασιλικός πολτός είναι super τροφή που έχει αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες. Όμως πολύ καλά γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αυθεντικός, επίσης χρειάζεται ψυγείο και κοστίζει πολύ.
Μια κουταλιά καλό μέλι το πρωί μαζί με γύρη ανθέων ισοδυναμεί σε θεραπευτικές ιδιότητες με την κατανάλωση του βασιλικού πολτού.
Γράφει ο
Παπαποστόλου Απόστολος
''Μελισσόσπιτο''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου