Αρχική

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Άφθονα υγρά για τη δυσκοιλιότητα


Τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα υγρά είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι φυτικές ίνες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα υγρά είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Gastroenterology, ερευνητές του Τμήματος Βετεράνων του Ιατρικού Κέντρου του Μπέρμινγκχαμ στην Αλαμπάμα εκτιμούν ότι το 14% του πληθυσμού παγκοσμίως, εμφανίζει τακτικά δυσκοιλιότητα.
Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις εντερικές κενώσεις σε μια εβδομάδα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 8.000 άνδρες και γυναίκες στο πλαίσιο της μελέτης National Health and Nutrition Examination Surveys, το 2006 και το 2008, σχετικά με τη δυσκοιλιότητα και πως αυτή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής. Από τις απαντήσεις σχετικά με την σύσταση των κοπράνων, τη γυμναστική και τη διατροφή, προέκυψε ότι το 7% του δείγματος έπασχε από δυσκοιλιότητα. Το πρόβλημα ήταν συχνότερο μεταξύ των γυναικών και των λιγότερο μορφωμένων ατόμων, αλλά δεν σχετιζόταν με την πάροδο της ηλικίας.
Ούτε η έντονη γυμναστική, ούτε η πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίστηκε με την ατομική πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν την ελάχιστη ποσότητα υγρών καθημερινά από τρόφιμα και ροφήματα, το 8% των ανδρών και το 13% των γυναικών είχε δυσκοιλιότητα, συγκριτικά με το 3% των ανδρών και το 8% των γυναικών που έπιναν την μέγιστη ποσότητα υγρών.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα επιπλέον υγρά ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα αν το άτομο είναι εξαρχής αφυδατωμένο, αλλά όταν ο ασθενής είναι επαρκώς ενυδατωμένος τα επιπλέον υγρά απλά προκαλούν περισσότερη διούρηση.
Οι ειδικοί γενικά ενθαρρύνουν τους ασθενείς να πίνουν νερό και να καταναλώνουν 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά, αν όχι αποκλειστικά από τροφές, από συμπληρώματα διατροφής και να τρώνε απαραιτήτως πρωινό γεύμα με λίγο καφέ,  ώστε να προάγεται η κινητικότητα του εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου