Αρχική

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πολλές πρόωρες γεννήσεις στην Ελλάδα


Διπλασιάστηκαν  οι πρόωρες γεννήσεις στην Ελλάδα  μέσα σε 28 χρόνια
Σύμφωνα με μελέτη, βασισμένη σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχήςο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων στην Ελλάδα διπλασιάστηκε στο διάστημα από το 1980 ως το 2008. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το 1980 το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων έφτανε το 4,66%, ενώ το 2008 το 9,62% των γεννήσεων στη χώρα μας.
Η προωρότητα, που ορίζεται ως επιπλοκή της εγκυμοσύνης, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες περιγεννητικής θνησιμότητας-η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί-αλλά και σοβαρών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, ακόμη και στα όψιμα πρόωρα βρέφη που συχνά θεωρούνται «ώριμα».
Ποια είναι όμως η αιτία;
Η αιτία της είναι πολυπαραγοντική και ως κυριότεροι παράγοντες αναφέρονται η μεγάλη ηλικία και τα τυχόν προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτηςη παχυσαρκία των γυναικών, το κάπνισμα, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς επίσης και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των οικογενειών.
Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν, επίσης, σχετικά με την αύξηση των καισαρικών στην Ελλάδα, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 50% και οι οποίες ενοχοποιούνται για γεννήσεις όψιμα πρόωρων βρεφών.
Για την μείωση των πρόωρων γεννήσεων απαιτούνται σημαντικά βήματα στο πεδίο των φαρμακευτικών θεραπειών, ενώ κρίνεται απαραίτητη η σωστή ενημέρωση των γυναικών, με στόχο να προλαμβάνονται οι παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία, που μπορούν εύκολα να περιοριστούν.
Βιβλιογραφία
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου