Αρχική

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας


Γιατί πρέπει να κόψετε τη ζάχαρη στα παιδιά σας;
Η ζάχαρη έχει πολλές δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία των παιδιών σας
•          Η ζάχαρη δίνει άχρηστες θερμίδες στο παιδιά σας, δηλαδή θερμίδες χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες,  μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και  πρωτεΐνες, ενώ ταυτόχρονα δεν το χορταίνει.
• Η ζάχαρη διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα να καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, να προκαλεί τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά. H διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή της αδαμαντίνης ξεκινά 20 λεπτά από τη στιγμή που το παιδί καταναλώσει κάποιο γλυκό ή γενικά τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη.
• Τροφές με υψηλό ποσοστό ζάχαρης (γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ) περιέχουν συνήθως και πολύ υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, τα οποία προσθέτουν επιπλέον κιλά και αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη ή και καρδιοπαθειών στο μέλλον.
• Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μετατρέπονται σε λίπος. Μια διατροφή με πολλά σάκχαρα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 2.
• Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη εκτοπίζουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του παιδιού.
• Οι φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχουν φυσικά σάκχαρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστά περιορισμό της πρόσληψης των χυμών στα 118-177 ml  για τα παιδιά κάτω των 7 ετών, και όχι περισσότερο από 237 - 355 χιλιοστόλιτρα για τα μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι.
Βέβαια, οι υπερβολές πάντα αποφεύγονται. Στην παιδική διατροφή όλα επιτρέπονται αλλά πάντα με μέτρο...
Κάνοντας τους υδατάνθρακες μέρος μιας υγιεινής διατροφής
Η διασφάλιση ότι τα παιδιά παίρνουν μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή δεν είναι τόσο δύσκολη.
  • Απλά γίνεται σωστή επιλογή στους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) που υπάρχουν στο σπίτι.
  • Δίνεται το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά θα υιοθετήσουν τις δικές σας συνήθειες, που οδηγεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε όλη την παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή.
Βιβλιογραφία
kidshealth.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου