Αρχική

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Μήπως βουίζουν τ' αυτιά σας;


Βουίζουν τ’αυτιά σας;
Αισθάνεστε κάτι σαν σφύριγμα ή ένα βουητό στα αυτιά σας; Συχνά ακούτε θορύβους και φασαρία στα αυτιά σας, ενώ δεν υπάρχουν;
Τότε πάσχετε από τις λεγόμενες εμβοές, σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμπνέει ανησυχία.

Τι είναι οι εμβοές;
Οι εμβοές, ICD-10 H93.1, είναι βουητά και ενοχλητικοί θόρυβοι στο ένα ή και στα δυο αυτιά. Οι θόρυβοι αυτοί μπορεί να διαρκούν ή να είναι παροδικοί, ενώ προέρχονται από το εσωτερικό του εγκεφάλου.

Από τι προκαλούνται;
Η αλήθεια είναι ότι η αιτία τους σε πολλές περιπτώσεις παραμένει... ανεξήγητο μυστήριο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνδέονται με τη λήψη χαπιών, τα χτυπήματα στον εγκέφαλο, αλλά και την έκθεση στο θόρυβο και την ηχορύπανση. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες οι νέοι που συχνάζουν σε κλαμπ με δυνατή μουσική θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις εμβοές κάποια στιγμή στη ζωή τους. Άλλοι λόγοι που βουίζουν τα αυτιά μπορούν να είναι η υπέρταση ή η υπόταση, η ωτίτιδα ή το αυχενικό σύνδρομο.
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς οι ενοχλητικοί θόρυβοι στα αυτιά δεν είναι σημάδι ότι αργά ή γρήγορα θα μειωθεί η ακουστική σας ικανότητα, αν και οι εμβοές είναι ως επί το πλείστον σύμπτωμα των ατόμων με ακουστική βλάβη.

Και πώς θεραπεύονται;
Μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι το πρώτο βήμα, εάν θέλετε να θεραπεύσετε τις εμβοές. Εκεί θα διαπιστωθεί η αιτία τους, αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εμφανής, για αυτό υπάρχει η περίπτωση να σας παραπέμψει σε περαιτέρω εξετάσεις. Γενικά, στις περιπτώσεις των ατόμων που οι εμβοές είναι παροδικές δεν είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων, η θεραπεία ή η συσκευή εκκώφανσης, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Μικρά tips για άμεση ανακούφιση
- Προτιμήστε ένα ήσυχο δωμάτιο με μουσική σε χαμηλή ένταση και αποφύγετε τα κέντρα διασκέδασης, που βάζουν τη μουσική στη διαπασών.
- Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες θα σας κάνουν να ξεχάσετε το πρόβλημά σας και να επικεντρωθείτε αλλού. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από τους ενοχλητικούς θορύβους.
- Περιορίστε τον καφέ και το κάπνισμα, καθώς στα συστατικά τους είναι διεγερτικές ουσίες που κάνουν το πρόβλημα να εντείνεται.
- Ελαττώστε το αλάτι στα φαγητά.
- Δοκιμάστε να καλύψετε τον ήχο των εμβοών με το ραδιόφωνο, ώστε να ξεχαστείτε.
- Ελέγξτε σε τακτά διαστήματα την αρτηριακή σας πίεση.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
- Περιορίστε την ακρόαση μουσικής από ακουστικά, ενώ όταν το κάνετε ρυθμίστε τα σε χαμηλή ένταση.
- Καθαρίζετε συχνά τα αυτιά σας.
- Μην κάθεστε κοντά στα ηχεία του στερεοφωνικού σας ή άλλης συσκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου