Αρχική

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία


Ανθεκτικά φυτά στη μάχη κατά της ξηρασίας
Η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να ψάχνουν να βρουν τρόπους για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.
Σε πειράματα, οι ειδικοί χρησιμοποιούν φυτά που είναι πιο ανθεκτικά στην έλλειψη νερού για να βοηθήσουν άλλα που δεν τα καταφέρνουν και τόσο.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η μεταμόσχευση του μικροβιώματος,δηλαδή το σύνολο των μυκήτων, των μικροβίων και των βακτηρίων που ζουν στις ρίζες τους, σε φυτά που χρειάζονται πολύ νερό. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά, οι συμβιωτικοί μικροργανισμοί βοηθούν το φυτό να απορροφήσει άζωτο από το έδαφος και το προστατεύουν από την ζέστη, την ξηρασία και από οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.
Έτσι δημιουργούν τα υπερφυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στην έλλειψη νερού και στην ζέστη, αλλά ακόμη και στο ψύχος και στο αλάτι και μεγαλώνουν 5 φορές περισσότερο από το κανονικό.
Τα υπερφυτά με τον τρόπο αυτό αναπτύσσουν μεγαλύτερες ρίζες και αποκτούν γονίδια που τα κάνουν ανθεκτικά στο στρες του περιβάλλοντος. Φαίνεται ότι αιτία είναι η ενεργοποίηση των μονοπατιών του μεταβολισμού με τη βοήθεια του μύκητα, του μικροβίου ή του βακτηρίου, χωρίς να απαιτηθεί να γίνει γενετική μετάλλαξη στο εργαστήριο.
Βιβλιογραφία
New Scientist
Michigan State University (2012, September 17). New gene could lead to better bug-resistant plants. ScienceDaily.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου