Αρχική

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν τα μάτια δακρύζουν


Η δακρύρροια
Σε κάποια άτομα, τα δάκρυα λιμνάζουν στο μάτι είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής είτε λόγω κακής αποχέτευσής τους. Η περίσσεια των δακρύων έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται το μάτι υγρό, να συγκεντρώνεται το δάκρυ κατά μήκος του κάτω βλεφαρικού χείλους και τέλος από εκεί να πέφτει στο μάγουλο. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη δακρύρροια.

Ποιες είναι οι αιτίες
Το μάτι μπορεί να δακρύζει ακριβώς επειδή, ίσως, είναι ερεθισμένο από βλεφαρίτιδα ή αλλεργία των ματιών ή από το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού, κατά το οποίο το μάτι στεγνώνει όταν κοιτάζουμε σε μία οθόνη και αντανακλαστικά υπερπαράγει δάκρυα. Άλλο αίτιο είναι η ανώμαλη θέση των βλεφάρων, όπως συμβαίνει όταν αυτά είναι χαλαρά, σε πάρεση προσωπικού νεύρου (π.χ. από ψύξη) είτε γυρίζουν προς τα μέσα (εντρόπιο βλεφάρου). Άλλα αίτια είναι οι όγκοι των βλεφάρων, τραύμα ή συγγενή ελλείμματα βλεφάρου.
Έπειτα από πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να δακρύζει ο ασθενής την ώρα ενός γεύματος, εμφανίζοντας τα «κροκοδείλια δάκρυα», κάτι που διορθώνεται με μπότοξ. Επίσης, ασθενείς με θυρεοειδική νόσο του οφθαλμού -εξόφθαλμο μπορεί επίσης να δακρύζουν. Ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, που λέγεται βλεφαρίτιδα ή ξηροφθαλμία, ή και να γίνει επέμβαση αποκατάστασης της θέσης των βλεφάρων. Αυτή η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με βλεφαροπλαστική.
Μία άλλη συχνή αιτία που τα δάκρυα ξεχειλίζουν είναι όταν ο πόρος που οδηγεί τα δάκρυα από το μάτι προς τη ρινική κοιλότητα είναι είτε στενωμένος είτε φραγμένος (σε παιδιά και σε ενήλικες). Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, μπορεί να προκαλέσει δακρυοκυστίτιδα, δηλαδή να δημιουργηθεί φλεγμονή στον ασκό που φιλοξενεί τα δάκρυα. Έτσι, εκεί ακριβώς αρχίζει να μαζεύεται πύο, το οποίο κυκλοφορεί πάνω στο μάτι και μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα στον κερατοειδή, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του ματιού. Αν κάποιος ασθενής πρέπει να κάνει επέμβαση καταρράκτη, θα πρέπει πρώτα να διορθώσει το πρόβλημα της δακρύρροιας, αν έχει.

Πώς θεραπεύεται η υπερβολική δακρύρροια;
Η θεραπεία πάντα εξαρτάται από την εξακρίβωση της αιτίας που προκαλεί τη δακρύρροια (αιτιολογική θεραπεία).
Έτσι, αν αυτή προκαλείται από βλεφαρίδα που στρέφεται προς τον κερατοειδή, θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Αν το πρόβλημα είναι η ξηρότητα, τότε γίνεται θεραπεία αποκατάστασης με τεχνητά δάκρυα ή και φραγή των δακρυϊκών σημείων με ειδικά πώματα, εμποδίζοντας έτσι την αποχέτευση των φυσικών και τεχνητών δακρύων από τα μάτια (προσωρινά με απορροφήσιμα πώματα κολλαγόνου ή μόνιμα με πώματα σιλικόνης).
Αν έχει αποφραχθεί το αποχετευτικό σύστημα γίνεται προσπάθεια διάνοιξης ή παράκαμψης της φυσιολογικής οδού.
•        Έτσι, όταν υπάρχει μια απλή στένωση του δακρυικού αποχετευτικού συστήματος, σύγχρονες ατραυματκές τεχνικές μικροχειρουργικής διάνοιξης με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και ειδικών δακρυικών σωληναρίων προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αποτρέπουν την πλήρη απόφραξη του συστήματος.


•        Σε περιπτώσεις που υπάρχει πλήρης απόφραξη, η στάση των δακρύων μέσα σε ένα κλειστό σύστημα, επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και οδηγεί σε φλεγμονή(δακρυοκυστίτιδα).
Οι λοιμώξεις αυτές όχι μόνο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά απαιτούν πολύ προσεκτική παρακολούθηση και κατάλληλη θεραπεία προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την όραση ή τη γενικότερη υγεία των ασθενών.
Ασθενείς με καταρράκτη και αποφραγμένους δακρυικούς πόρους χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η επέμβαση του καταρράκτη, ακόμα και με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, αν γίνει προτού αντιμετωπισθεί ο αποφραγμένος δακρυϊκός πόρος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού με αποτέλεσμα σοβαρή επίπτωση στην όραση.
Ασθενείς με χρόνια συστηματικά νοσήματα που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή ανοσοκατασταλμένα άτομα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα γιατί κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από επέκταση της μόλυνσης στους γειτονικούς ιστούς.

Η σύγχρονη τεχνολογία με χρήση ενδοσκοπικών συστημάτων και μοντέρνων μικροχειρουργικών τεχνικών σε συνδυασμό με την εξειδίκευση του γιατρού, την εμπειρία του και την σωστή εκτίμηση προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα.
Βιβλιογραφία
rightdiagnosis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου