Αρχική

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Χαλάζιο


Συνήθως, το χαλάζιο δημιουργείται επί εδάφους βλεφαρίτιδας
Χαλάζιο, ICD-10 H00.1 ονομάζουμε τον έντονο ερεθισμό που παρουσιάζεται στο πάνω βλέφαρο κυρίως, αλλά μερικές φορές και στο κάτω βλέφαρο.
Το βλέφαρο διογκώνεται, ερεθίζεται, ενοχλεί, κοκκινίζει πολύ και στην αφή έχει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό οζίδιο. Αυτό μπορεί να μεγαλώσει αρκετά και να δημιουργήσει δυσανεξία και δυσκολία στην όραση.
Το λιπαντικό υγρό παράγεται μέσα στο βλέφαρο από μικρούς αδένες, τους αδένες meibomian, οι οποίοι είναι οργανωμένοι κάθετα μέσα σε αυτό και εκρέουν σε μικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω από τη συστοιχία των βλεφαρίδων. Δηλαδή λίγο πιο κοντά στο μάτι απ’ ότι είναι η συστοιχία των βλεφαρίδων. Όταν η παραγωγή του λιπαντικού υγρού  μέσα από αυτούς τους αδένες δεν γίνεται φυσιολογικά, αλλά γίνεται με πιο παχύρευστο τρόπο, ή εάν από το  μακιγιάζ ή από κάποια άλλη φλεγμονή κλείσει ένα από τα ανοίγματα αυτών των αδένων, τότε ο αδένας διογκώνεται και αυτό δημιουργεί σημαντική φλεγμονή. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα παθαίνει ρήξη και απελευθερώνεται περιεχόμενό του στον ιστό μέσα στο βλέφαρο με αποτέλεσμα μη μικροβιακή φλεγμονή.
Συνήθως, το χαλάζιο δημιουργείται επί εδάφους βλεφαρίτιδας, η οποία είναι μία επίμονη φλεγμονή των αδένων λίπανσης.
Ο σκοπός παραγωγής του λιπαντικού υγρού είναι η ανάμειξη του με τα δάκρυα, έτσι ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την πολύ ευαίσθητη επιφάνεια του ματιού που έρχεται σε διαρκή τριβή με τα βλέφαρα κατά το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.
Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά είτε με άλλο φάρμακο που μπορεί να εξαλείψει για πάντα τη βλεφαρίτιδα, αλλά κυρίως υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορεί να ληφθούν σε χρόνια βάση:
1.Πλύσιμο βλεφάρων και εντριβή τους με αραιωμένο υγρό σαπούνι βρεφών
2.Ζεστές κομπρέσες 4 φορές ημερησίως
2.Συνθετικά δάκρυα για τον ερεθισμό των ματιών
3.Συνταγογράφηση αντιβιοτικής αλοιφής Tobrex eye oint o,3  tub Πρωί και Βράδυ (η χρήση κολλυρίου  που περιέχει κορτιζόνη, πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει  γλαύκωμα και καταρράκτη).
4. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το χαλάζιο γίνεται σε υπόστρωμα πολύ σοβαρής βλεφαρίτιδας χορηγείται αντιβιοτικό της οικογένειας των τετρακυλινών από το στόμα δηλαδή  δοξυκυκλίνη (Vibramycin) ή μινοσυκλίνη (Minocyn). Αυτά τα αντιβιοτικά, έχουν το πλεονέκτημα ότι μεταβολίζονται και εκβάλλονται από τον οργανισμό από τους αδένες λίπανσης κι έτσι οι εκκρίσεις γίνονται πιο λεπτόρρευστες με αποτέλεσμα να μπορεί να αποσυμφορηθεί ο αδένας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που το χαλάζιο επιμένει και δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή,  αφαιρείται χειρουργικά ή υποβάλλεται σε αγωγή με ένεση μικρής ποσότητας κορτιζόνης μέσα στο οζίδιο του χαλαζίου. Σε μελέτες που έχουν γίνει συγκρίνοντας πολλούς ασθενείς, είτε γίνει συντηρητική αγωγή, είτε γίνει χειρουργική αφαίρεση, είτε ένθεση κορτιζόνης με ένεση, τα αποτελέσματα συνήθως είναι τα ίδια μετά από 6 μήνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα παρά την επιτυχή αγωγή,  να παραμείνει κάποιο μικρό ψηλαφητό οζιδιάκι στα βλέφαρα, το οποίο δεν κρίνεται ανησυχητικό.
Κάτι άλλο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πολύ συχνά το χαλάζιο και η βλεφαρίτιδα που προδιαθέτει σε χαλάζιο παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν ροδόχρου ακμή, ένα  δερματολογικό πρόβλημα στο οποίο η λειτουργία των αδένων λίπανσης είναι ελαττωματική σε μεγάλη επιφάνεια του δέρματος.
Βιβλιογραφία
  1. Papier A, Tuttle DJ, Mahar TJ. Differential diagnosis of the swollen red eyelid. Am Fam Physician. 2007;76:1815-1824.
  2. Neff AG, Carter KD. Benign eyelid lesions. In: Yanoff M, Duker JS, eds. Ophthalmology. 3rd ed. St. Louis, MO:Mosby Elsevier; 2008:chap 12.9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου