Αρχική

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μην κόβετε τα καρότα πριν τα βράσετε


Πώς τα βραστά καρότα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρκίνου
Συνηθίζετε να κόβετε τα καρότα πριν τα βράσετε; Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ αναφέρουν ότι τα καρότα που πρώτα έχουν βράσει και μετά κόβονται περιέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό (25%) ένα συστατικό με αντικαρκινική δράση. Πρόκειται για το συστατικό falcarinol, που πριν τέσσερα χρόνια οι ερευνητές από το Νιουκάστλ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Δανίας είχαν ανακαλύψει ότι έχει ευεργετική δράση. Πιο συγκεκριμένα, πειράματα που είχαν κάνει σε ποντίκια έδειξαν ότι το εν λόγω συστατικό μείωνε κατά ένα τρίτο τις πιθανότητες ανάπτυξης όγκων.
Μετά από αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες επιχείρησαν να μελετήσουν τι συμβαίνει όταν τα καρότα βράζουν και κόβονται σε κομμάτια. Κόβοντας τα καρότα πριν το βράσιμο αυξάνονται οι πιθανότητες να διηθήσουν στο νερό βρασμού περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Βράζοντάς όμως τα καρότα ολόκληρα και κόβοντάς τα μετά, ‘κλειδώνετε’ τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση, με αποτέλεσμα τα καρότα να διατηρούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η γεύση των καρότων που δεν έχουν κοπεί είναι πολύ καλύτερη. Οκτώ στους δέκα ανθρώπους προτιμούσαν τα ολόκληρα καρότα από ό,τι αυτά που είχαν κοπεί σε κομμάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σάκχαρα που υπάρχουν στο καρότο και τα οποία δίνουν την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα καρότα που έχουν μαγειρευτεί ολόκληρα.
Με τον απλό αυτό τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη ενός συστατικού που γνωρίζουμε ότι κάνει καλό στην υγεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μεγαλύτερη κατσαρόλα.
Η ισορροπημένη διατροφή – η πλούσια, δηλαδή, σε φρούτα και λαχανικά- παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για πολλές μορφές καρκίνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου