Αρχική

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν μπορείτε να ασκηθείτε;


Τι γίνεται με την υγεία σας αν δεν μπορείτε να ασκηθείτε;
Κανένα πρόβλημα. Η ιριζίνη θα κάνει την διαφορά.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» υπόσχεται ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ιριζίνης, θα μας προσφέρει τα οφέλη της άσκησης, χωρίς να ασκούμαστε.
Η συγκεκριμένη ορμόνη που ονομάστηκε ιριζίνη, από την Ίριδα που κατά τη μυθολογία ήταν η γοργοπόδαρη αγγελιαφόρος των θεών, δρα και στον ανθρώπινο οργανισμό ως αγγελιαφόρος μεταφέροντας ένα μήνυμα από τους μυς στον λιπώδη ιστό.
Η  ιριζίνη, αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετατρέπει το λευκό λίπος, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια, σε καφέ το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας.
Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν το γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή ιριζίνης σε παχύσαρκα ποντίκια που έπασχαν από προδιαβήτη και ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ζώα έχασαν βάρος και παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους. Και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστεί τοξικότητα ή παρενέργειες, σημειώνεται στη μελέτη.
Τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Εκτιμάται επίσης ότι θα αποδειχθούν πολύτιμα για ασθενείς με διαταραχές που δεν τους επιτρέπουν να ασκούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου