Αρχική

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης


Η ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης γίνεται για τη διάγνωση των αιμοσφαιρινοπαθειών
Η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης είναι μία δοκιμασία η οποία μετράει τα διάφορα είδη αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Η μέθοδος προκαλεί τη μετακίνηση των συστατικών της αιμοσφαιρίνης  μέσα σε ένα ηλεκτρικό πεδίο σχηματίζοντας χρωματισμένες ζώνες από το ένα άκρο του πεδίου στο άλλο.
Η ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης γίνεται για τη διάγνωση των αιμοσφαιρινοπαθειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η δρεπανοκυττάρωση και η μεσογειακή αναιμία.
Η εξέταση αποτελεί ρουτίνα του προγεννητικού ελέγχου προκειμένου να αποκλειστούν τα παραπάνω νοσήματα στην αρχόμενη κύηση.
Προσοχή!
Πολλαπλές μεταγγίσεις σε διάστημα 3 μηνών πριν την εξέταση είναι δυνατό να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

Η αιμοσφαιρίνη  (Hemoglobin, Hgb) περιλαμβάνει διάφορους τύπους, οι κλασικότεροι των οποίων είναι οι  A1, A2, F και S.
Η αιμοσφαιρίνη A1 είναι το βασικό συστατικό της φυσιολογικής αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων, ενώ η αιμοσφαιρίνη A2 αποτελεί μόνο το 2-3% της φυσιολογικής αιμοσφαιρίνης.
Η αιμοσφαιρίνη F, καλείται και εμβρυική, και αποτελεί την κύρια αιμοσφαιρίνη  του εμβρύου, ενώ έπειτα από τη γέννηση μετατρέπεται σε Α1. Εάν στον ενήλικα διαπιστωθεί ποσοστό εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης μεγαλύτερο του 2% θεωρείται παθολογικό.
Η αιμοσφαιρίνη S είναι παθολογική αιμοσφαιρίνη που συνδέεται με τη δρεπάνωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την δρεπανοκυταρική αναιμία. Στη δρεπανοκυτταρική αναιμία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν σχήμα τοξοειδές (δρέπανο), αντί του φυσιολογικού σφαιρικού, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή τους που οδηγεί στην αναιμία.
Η κάθε μία από τις παραπάνω αιμοσφαιρίνες έχει κάποιο ηλεκτρικό φορτίο, συνεπώς μία καλή μέθοδος διαχωρισμού τους είναι η διάβαση τους μέσα σε ηλεκτρικό πεδίο.  Κατά τη διάρκεια της ηλεκτροφόρησης τα συστατικά της αιμοσφαιρίνης διαχωρίζονται σε ευδιάκριτες χρωματισμένες ζώνες που συγκρίνονται με τις ζώνες φυσιολογικής αιμοσφαιρίνης για να εξαχθεί το ποσοστό του κάθε συστατικού.

Η διαδικασία αφορά μια απλή λήψη αίματος, και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία και χωρίς νηστεία.
Φυσιολογικές τιμές
Τα αποτελέσματα είναι δυνατό να διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών εργαστηρίων:
Ενήλικες: 
•        Hgb A1: 95–98%
•        Hgb A2: 2–3%
•        Hgb F: 0.8–2.0%
•        Hgb S: 0%
Παιδιά (Hgb F):
•        6  μήνες: 8%
•        Μεγαλύτερα των 6 μηνών: 1–2%
•        Νεογνά (Hgb F): 50–80%
Παθολογικές τιμές
Τα αποτελέσματα είναι δυνατό να διαφέρουν μεταξύ των εργαστηρίων:
Hgb A2:
•        4–5.8%   (στίγμα μεσογειακής αναιμίας)
•        Κάτω από  2% (νόσος Hgb H)
Hgb F:
•        2–5% (στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή thalassemia minor)
•        10–90% (μεσογειακή αναιμία-thalassemia major)
•        5–35% (Ετερόζυγη συγγενής επίμονη  εμβρυϊκή αιμοσφαιρίνη -Heterozygous hereditary persistence of fetal hemoglobin, HPFH)
Hgb S
• 100% (Ομόζυγη  HPFH)
• 15% (ετερόζυγη  Hgb S)
Ομόζυγη Hgb S:
• 70–98% (Sickle cell disease).
Η εξέταση για αυτό που ο πολύς κόσμος αποκαλεί στίγμα γίνεται στο Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας στο Λαϊκό (Παράρτημα οδού Σεβαστουπόλεως στους Αμπελόκηπους τηλ 210-7456129 ) με ραντεβού, μόνο πρωινά...
Η Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης γίνεται και σε διάφορα διαγνωστικά.
Η εξέταση που γίνεται στο Λαϊκό είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Σε περίπτωση που η Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης δείχνει ύποπτες τιμές και στους δύο γονείς, υπάρχουν και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως η Βιοσύνθεση την οποία και πάλι μπορείτε να κάνετε στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Η τελευταία τεχνολογία για έλεγχο εάν κάποιος είναι ετεροζυγωτής της Μεσογειακής Αναιμίας (στίγμα) είναι η PCR ανάλυση (Polymerase Chain Reaction), η οποία ουσιαστικά "φωτογραφίζει" το DNA και δείχνει εάν υπάρχει κάποιο από τα ελαττωματικά γονίδια που προκαλούν την α, β ή την (σπάνια) δ μορφή της Μεσογειακής Αναιμίας....
Αρκετά εργαστήρια κάνουν την εξέταση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου