Αρχική

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Δοθιήνωση


Η δοθιήνωση είναι οξύ απόστημα των τριχικών θυλάκων
Η δοθιήνωση (furunculosis), ICD-10 L0.2 είναι οξύ απόστημα του θύλακα της τρίχας.

Η δοθιήνωση είναι οξύ απόστημα των τριχικών θυλάκων που προκαλείται από λοίμωξη με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. 
O δοθιήνας είναι η φλεγμονή του θυλάκου της τρίχας που εξελίσσεται σε πυώδη συλλογή (απόστημα). Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα όπου δεν υπάρχουν τρίχες.
Η μόλυνση ευνοείται από γενική εξασθένηση του οργανισμού, τραύμα ή σακχαρώδη διαβήτη. Η συνάθροιση περισσότερων σε μια περιορισμένη περιοχή του δέρματος σχηματίζει κοινή φλεγμονώδη διήθηση που όταν εντοπίζεται στην περιοχή του προσώπου αποκαλείται σύκωση. Συχνά δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν δεν υποχωρήσει όμως σε λίγες μέρες ή γίνεται επώδυνο, χρειάζεται ιατρική συμβουλή. Ο γιατρός μπορεί να παροχετεύσει το πύον με μια σύριγγα στο κέντρο του δοθιήνα αν αυτός είναι μικρός ή με μια τομή σε μεγαλύτερους. 
Η δοθιήνωση διαφέρει από την θυλακίτιδα στο ότι παρουσιάζει μεγαλύτερο βαθμό φλεγμονής, που επεκτείνεται πέρα από τον τριχικό θύλακο στο γύρω χόριο.
Η κατάσταση οφείλεται στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο που εντοπίζεται στην μύτη, στις μασχάλες και στο περίνεο.
Είναι περισσότερο συχνή στους ενήλικες και στους εφήβους.


Κλινικά χαρακτηριστικά της δοθιήνωσης
Μπορεί να εμφανιστεί κλινικά σαν δοθιήνας ή ψευδάνθρακας.
Ο δοθιήνας είναι ένα ερυθρό, επώδυνο οζίδιο που περιέχει πύο, που ρέει αυτόματα και ιάται χωρίς  ή με σχηματισμό ουλής ανάλογα με το βάθος της βλάβης, σε μερικές ημέρες.
Ο ψευδάνθρακας είναι μια λοίμωξη τριχικών θυλάκων που γειτνιάζουν και αρχίζει σαν οζίδιο, αυξάνει σε μέγεθος με ταυτόχρονη φλεγμονή και εξέρχεται πύο από πολλές θυλακικές οροφές. Ο ψευδάνθρακας δηλαδή είναι μια συλλογή δοθιήνων.
Ο ασθενής μπορεί να έχει και πυρετό.
Η κριθή (κριθαράκι) είναι μικρός δοθιήνας με σταφυλοκοκκική λοίμωξη των βλεφαρίδων.
Επιπλοκή της δοθιήνωσης είναι η ελκωτική πυοδερματίτιδα από αντίδραση στον σταφυλόκοκκο μετά από τραυματισμό. Κλινικά παρουσιάζεται σαν ανώδυνη έλκωση με ελεύθερα όρια.


Θεραπευτική αντιμετώπιση της δοθιήνωσης
Όταν ο δοθιήνας ωριμάσει, θα πρέπει να παροχετεύεται το πύον.
Σε πολλαπλούς δοθιήνες ή σε ανοσοκαταστολή πρέπει να λαμβάνεται υλικό για καλλιέργεια και ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβιοτικά.
Η ερυθρομυκίνη και η φλουκλοξακιλλίνη είναι συνήθως αποτελεσματικές, αλλά τα αντιβιοτικά μπορούν να δοθούν αναλόγως της καλλιέργειας.
Μπορεί να χρειαστεί ο έλεγχος όλης της οικογένειας σε υποτροπιάζοντες δοθιήνες για ύπαρξη πηγής σταφυλόκοκκου. Σε υποτροπιάζοντες δοθιήνες ο ασθενής παίρνει αντιβιοτικά για 3 μήνες.
Τοπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μουπιροσίνη.
Επίσης, στο καθημερινό λουτρό χρησιμοποιείται εξαχλωροφαίνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου