Αρχική

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πάντα να φιλτράρετε τις ιατρικές πληροφορίες από το διαδίκτυο


Απαιτείται φιλτράρισμα των ιατρικών πληροφοριών που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Είναι σωστές οι ιατρικές πληροφορίες του διαδικτύου;
Επιστημονική ομάδα στο Νότιγχαμ της Βρεττανίας 500 ιστοσελίδες που παρείχαν ιατρικές πληροφορίες φιλτράροντάς τες υπό το πρίσμα πέντε συνηθισμένων ζητημάτων που αναζητούν οι γονείς και βρήκαν ότι μόνο οι 200 έδιναν ορθές συμβουλές.
Στη Βρετανία το 70% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Ιντερνέτ και οι γονείς στρέφονται ολοένα και πιο πολύ στις μηχανές αναζητήσεων για μια δεύτερη γνώμη. Η ιατρική πληροφόρηση φαίνεται να απομακρύνεται από την παραδοσιακή ιατρική οδό.
Ήδη αρκετοί γιατροί ανησυχούν για την μεγάλη ποσότητα πληροφοριών και συμβουλών που σε μεγάλο βαθμό θεωρούν ότι είναι αναξιόπιστες, ιδίως όταν δεν είναι υπό την ιατρική εποπτεία και αρκετές φορές αποδεικνύονται επικίνδυνες. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε επιλέχτηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα, όπως ο αυτισμός, ο θηλασμός, η στάση ύπνου των βρεφών καθώς και ο έμετος. Η ποιότητα των συμβουλών διέφερε σημαντικά, ενώ οι μισές αναζητήσεις δεν έδιναν σαφείς απαντήσεις στα αρχικά ερωτήματα.
Συνολικά, το 11% από τα 500 αποτελέσματα αναζήτησης περιείχε ανακριβείς πληροφορίες, ενώ το 39% περιλάμβανε ορθές υποδείξεις. Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αποδείχτηκαν αρκετά ακριβείς.
Οι επαγγελματίες του χώρου υγείας πρέπει να συνεχίσουν να είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης των ασθενών, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Ιντερνέτ για συλλογή πληροφοριών.
Σημαντικό είναι στα διαπιστευμένα ιατρικά portals, επιστημονικοί σύμβουλοι να είναι ιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι φιλτράρουν τις ιατρικές πληροφορίες ή τις δημοσιεύουν οι ίδιοι.
Όλοι ενημερώνονται από το διαδίκτυο για θέματα υγείας
Βιβλιογραφία
http://news.bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου