Αρχική

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Δισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα


Η δισακοδύλη είναι το γνωστό σε όλους μας Dulcolax
Δισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί το πιο συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα, ή έχει έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Από αυτούς το 60% υποφέρει για δύο ή και περισσότερα χρόνια.
Οι γυναίκες είναι η πιο ευπαθής ομάδα, καθότι οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης ή της εμμηνόπαυσης είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Τέλος,οι ηλικιωμένοι είναι, επίσης, ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και λόγω των φαρμάκων που ενδεχομένως να τους χορηγούνται, αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος με το πέρασμα των χρόνων.
Ένας από τους πιο ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας είναι η χρήση φαρμάκων κατά του συγκεκριμένου προβλήματος (υπακτικά).
Η χρήση φαρμάκων με συστατικά, όπως η δισακοδύλη μπορεί να προσφέρει προγραμματισμένη και σίγουρη ανακούφιση. Η ασφάλεια των υπακτικών είναι πλέον αποδεδειγμένη επιστημονικά και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η χρήση τους προσφέρει ελεγχόμενη και άμεση λύση του προβλήματος.
Tο συστατικό της δισακοδύλης χρησιμοποιείται από τους πάσχοντες στις περισσότερες χώρες, 50 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να έχει παρατηρηθεί σοβαρή παρενέργεια. Η δισακοδύλη, δρα κατευθείαν στο έντερο, χωρίς να επηρεάζει τον οργανισμό και τα όργανα του πάσχοντος και ιδιαιτέρως στα άτομα τρίτης ηλικίας που είναι πιθανόν να λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή να αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού τους.
Η δυσκοιλιότητα και η αντιμετώπισή της κάθε άλλο παρά να αγνοείται πρέπει, καθότι το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Στην τρίτη ηλικία δε, κρίνεται επιβεβλημένη, όχι μόνο για τους ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζονται αλλά και για ακόμα σημαντικότερους λόγους, όπως είναι η επιδείνωση του προβλήματος και η δημιουργία σοβαροτέρων νοσημάτων.
Eνδείξεις:
  • Aντιμετώπιση για βραχύ χρονικό διάστημα, χρόνιας δυσκοιλιότητας που δεν ανταποκρίνεται σε άλλα αθωότερα καθαρτικά.
  • Προετοιμασία του εντέρου προεγχειρητικώς ή για διαγνωστικές εξετάσεις (ενδοσκοπικές ή ακτινολογικές) με ιατρική παρακολούθηση.
Aντενδείξεις: Bαριές φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, υπόνοια ειλεού, οξεία χειρουργική κοιλία αδιάγνωστης αιτίας, σοβαρή αφυδάτωση. Nα μη χορηγούνται υπόθετα σε ραγάδες ή έλκη του πρωκτού.
Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aναφέρονται κολικοειδή άλγη της κοιλίας, τεινεσμός ή πρωκτίτιδα (σε χρόνια χρήση υποθέτων). Σπανίως σοβαρή διάρροια με ηλεκτρολυτικές διαταραχές (συνήθως σε υπερδοσολογία). Σε χρόνια χορήγηση κίνδυνος εξάρτησης, πρόκλησης συνδρόμου προσομοιάζοντος με εκείνο του ευερέθιστου εντέρου, υπονατριαιμία, υποκαλιαιμία, αφυδάτωση, υπεραλδοστερονισμός, εντεροπάθεια με απώλεια λευκώματος, στεατόρροια, οστεομαλάκυνση και ακτινολογική εικόνα του παχέος εντέρου προσομοιάζουσα με εκείνη της ελκώδους κολίτιδας ή του μεγάκολου.
Aλληλεπιδράσεις: Σύγχρονη λήψη της με αντιόξινα, σιμετιδίνη, γάλα ή άλλα αλκαλικά πόματα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικό ερεθισμό από πρώιμη απελευθέρωση του φαρμάκου στο στόμαχο ή το δωδεκαδάκτυλο. Ταυτόχρονη λήψη διουρητικών ή κορτικοστεροειδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχής των ηλεκτρολυτών.
Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει κίνδυνος ορθοστατικής υπότασης ή πρόκλησης εντερικής ατονίας και υποκαλιαιμίας, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται και άλλα φάρμακα προκαλούντα υποκαλιαιμία (διουρητικά, κορτικοειδή). Σε ανάγκη λήψης και άλλων φαρμάκων να μεσολαβεί διάστημα 1½-2 ωρών μεταξύ της δισακοδύλης και εκείνων. Tα δισκία να καταπίνονται ως έχουν και να μη μασώνται εξαιτίας της τοπικής ερεθιστικής δράσης του φαρμάκου. Σε σκόνη είναι ερεθιστικό των επιπεφυκότων, λοιπών βλεννογόνων και δέρματος. Nα αποφεύγεται η μακροχρόνια λήψη πέραν των 10 ημερών. Δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια της χορήγησής της κατά τη γαλουχία.
Δοσολογία
Aπό το στόμα:
Eνήλικες και παιδιά > 10 ετών: 5-10mg εφάπαξ το βράδυ.
Για μικρότερα παιδιά: 5mg με σύσταση ιατρού.
Aπό το ορθό:
Eνήλικες και παιδιά > 10 ετών: 10 mg.
Φαρμακευτικά προϊόντα
DULCOLAX/Boehringer Ιngelheim: e.s.c.tab 5mg x 30- supp 10mg x 6
Βιβλιογραφία
www.galinos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου