Αρχική

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί είναι δύσκολο για έναν άντρα να εκφράσει τα συναισθήματά του;


Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει...
Νομίζετε, κατά βάθος πως ο σύντροφός σας έχει αισθήματα για σας. Αλλά η συμπεριφορά του και η σιωπή του σας κάνει να αμφιβάλλετε για τη σχέση σας.
Χρόνια σε περίμενα και με περίμενες. Να με κοιτάς, να σε κοιτώ. Εκείνο το τρομερό "σ’ αγαπώ" μας να τρέχει και να κρύβεται πίσω από λέξεις και κινήσεις. Να το ποθούμε, να το τρέμουμε. Να το αποζητούμε, να το αποδιώχνουμε.... Χρόνια και χρόνια,μαζί και μακριά,φίλοι και ξένοι, ελεύθεροι και κατάδικοι σε μια αγάπη που σιγοβράζει. Έπρεπε να γλιτώσω από σένα. Αν κάποτε είχες μιλήσει θα με έσωζες. Θα σου έδινα την ζωή μου που άγρια περιφερόταν έξω από τις κλειστές σου πόρτες. Όμως δεν μίλησες ποτέ...
Μάρω Βαμβουνάκη

Θα θέλατε να σας εκφράζει συχνότερα το πόσο σας αγαπάει και τι αισθάνεται για τη σχέση σας.
Οι άντρες όμως έχουν διαπαιδαγωγηθεί ώστε να είναι «σκληροί». Έχουν μάθει από πολύ νωρίς πως το να δείχνουν τα συναισθήματά τους υποδηλώνει αδυναμία και έλλειψη ανδρισμού. Σπάνια αποκαλύπτουν τις σκέψεις τους και συνεπώς τα συναισθήματά τους.
Σε αντίθεση με μία γυναίκα, ο άντρας δεν αφήνεται να τον πνίξουν τα συναισθήματά του, γιατί έχει μάθει να τα ελέγχει ή να τα συγκρατεί.Μάλιστα, όσο πιο πολύ τα πνίγει, τόσο μεγαλώνει ο φόβος του.
Όταν δε έρχεται η στιγμή να δεσμευτεί για να επισημοποιήσει μία σχέση, ο άντρας αρχίζει να πολιορκείται από αμφιβολίες και αγωνίες. Πίσω από αυτές τις αμφιβολίες, υπάρχει ο φόβος ότι θα χάσει την ελευθερία και την αυτονομία του.
Ο άντρας είναι των πράξεων και όχι των λέξεων, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Πίσω από αυτά που θεωρεί αυτονόητα, η γυναίκα θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει τα πραγματικά του αισθήματα. Αν και η γυναίκα ζητά κατανόηση, προσοχή και υποστήριξη από το σύντροφό της, ο άντρας θεωρεί πως κρίνεται από και για τις πράξεις του. Γι' αυτό και αναζητάει σε μία γυναίκα εμπιστοσύνη και αποδοχή, ενθάρρυνση που θα του δώσει κίνητρο και θα τον κάνει να ξεπεράσει τον εαυτό του.
Η σιωπή του άντρα είναι η πηγή έμπνευσής του. Πόσες φορές έχετε νιώσει να βγάζει μία απόμακρη στάση; Πόσες φορές έχετε νιώσει ότι μπορεί να τον χάνετε; Γιατί νιώθει την ανάγκη να κρατήσει τις αποστάσεις του;
Αυτό πολλές φορές ονομάζεται «σύνδρομο του ελαστικού άντρα»: αφήνει προσωρινά τη γυναίκα εκτός και στη συνέχεια την ξαναφέρνει κοντά του όταν εκείνος το αποφασίσει. Η τακτική του αυτή αντιστοιχεί στην ανάγκη του για ελευθερία, αλλά και σε μία ανάγκη να βάλει μία τελεία στα αισθήματά του, ώστε να μπορέσει να τα αξιολογήσει εις βάθος.
Οι άντρες δρουν προσεκτικά, σαν να ζυγίσουν την κάθε τους λέξη. Κάθε μία τους κίνηση έχει σημασία και αξία στα μάτια τους.
Συχνά, θύμα των αμφιβολιών και των ανασφαλειών του, ο άντρας βρίσκεται σε ευάλωτη θέση. Μόνο ο θαυμασμός που λαμβάνει μπορεί να μειώσει τους φόβους του και να ενδυναμώσει την αγάπη του.
Ο άντρας έχει ανάγκη την αναγνώριση από τη σύντροφό του για να νιώσει άνετα μέσα σε μία σχέση. Η αναγνώριση έρχεται μέσα από τον σεβασμό για όσα κάνει, τις αποφάσεις που παίρνει ή τις πράξεις στις οποίες προβαίνει.
Αντιθέτως, όταν η σύντροφος αποδοκιμάσει τις πράξεις του και τον ίδιο, αισθάνεται υποβιβασμένος και μειωμένος, χωρίς να έχει διάθεση να δοθεί. Μόνο η επιβράβευση και ο θαυμασμός μπορούν να διώξουν τις αμφιβολίες του.Στην περίπτωση αυτή η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία και ο άντρας νιώθει άνετα να ανοιχτεί. 

Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει...
Σηκώνω το κεφάλι μου και σε κοιτώ.
Σκύβεις το κεφάλι σου και με κοιτάς.
Και το βλέπω.
Ποτέ δεν έφυγα από σένα.
Ούτε βήμα δεν έκανα μακριά σου...
Μάρω Βαμβουνάκη 

Βιβλιογραφία
Femme Actuelle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου